ThomasFilm: Il y a longtemps que je t’aime

26 januari 2018, 19:30 uur

In de eerste ThomasFilm van 2018 kijken we naar de franse film ‘Il y a longtemps que je t’aime’ uit 2008, regie Philippe Claudel.

Juliette is zojuist vrijgekomen na een gevangenisstraf van vijftien jaar. Een periode waarin ze nauwelijks contact had met haar familie. Haar jongere zus Léa vangt haar op bij haar thuis samen met haar man Luc, zijn vader Paul en hun twee geadopteerde Vietnamese dochtertjes P'tit Lys en Kaisha.
In deze fijnzinnige film wordt in alle opzichten het fenomeen opsluiting verkend. Letterlijk, omdat het hoofdpersonage terugkeert uit een jarenlange gevangenschap maar ook in psychologische zin: veel personages leven geïsoleerd van elkaar waarbij verdriet en spijt belangrijke factoren zijn. Hoe kun je elkaar bereiken? Hoe kun je elkaar verstaan? De film suggereert dat het allereerst een luisteren is. Een zorgvuldig luisteren naar wat de ander te vertellen heeft, zonder daar een oordeel over te hebben. Een moeilijke maar belangrijke opgave.

Na een korte inleiding door Evert Jan de Wijer (predikant Thomaskerk) is er na afloop nog ruimte voor een glas en een goed gesprek over de film.

ThomasFilm start om 19.30 uur. Een kaartje kost €7,50 (inclusief koffie, thee en een drankje). Bestel een kaartje via de knop hierboven en betaal meteen met iDEAL.

20180126

Bekijk hier de trailer van de film: