ThomasFilm: Les Gardiennes

29 juni 2018, 19:30 uur

In de ThomasFilm van juni kijken we naar de film ‘Les Gardiennes’ uit 2017, regie Xavier Beauvois.

De Eerste Wereldoorlog is in volle gang en de mannen zijn naar het front vertrokken om tegen de Duitsers te vechten, terwijl de vrouwen op het platteland achterblijven. Noodgedwongen houden de vrouwen zich bezig met de taken die voorheen door de mannen werden uitgevoerd. Ze ploegen de aarde, zaaien de zaadjes en oogsten het graan. Ondanks het gezwoeg en geploeter lijkt de tijd voor moeder Hortense en dochter Solange stil te staan.

'In deze film wordt de wereld der vrouwen scherp in tegenstelling gebracht met die van de mannen. Noodgedwongen - de mannen zijn ten oorlog - houden de vrouwen zich bezig met bewerken van de aarde en het behoud van de schepping. Zij zijn de 'gardiennes', de rentmeesteressen. Staat dit in contrast met de mannelijke visie in de bijbel, dat Adam die taak is toevertrouwd? Of is het ook daar zo dat op de belangrijke momenten in de geschiedenis, het ook daar bij uitstek de vrouwen zijn die de geschiedenis gaande houden?'

Na een korte inleiding door Evert Jan de Wijer (predikant Thomaskerk) is er na afloop nog ruimte voor een glas en een goed gesprek over de film.

ThomasFilm start om 19.30 uur. Een kaartje kost €7,50 (inclusief koffie, thee en een drankje). Bestel een kaartje via de knop hierboven en betaal meteen met iDEAL.

20180629

Bekijk hier de trailer van de film: