ThomasFilm: Dancer in the Dark

28 september 2018, 19:30 uur

In de ThomasFilm van september kijken we naar de film ‘Dancer in the Dark’ uit 2000, regie Lars van Trier.

Selma is een Tsjechische immigrante die met haar zoontje Gene naar Amerika komt in de hoop op een betere toekomst. Selma’s gezichtsvermogen is bijzonder klein en haar zoontje wacht hetzelfde lot. Een operatie zou Gene kunnen helpen, maar daar moet Selma eerst het geld voor bij elkaar sprokkelen. Ze werkt hard en wanneer ze het geld eindelijk heeft, lijkt de weg vrij voor een betere toekomst. Er zijn echter elementen waar Selma niet op gerekend heeft, die haar in de weg staan bij de voltooiing van haar droom.

Deze film van Lars von Trier wordt, samen met zijn 'Breaking the waves' wel het meest theologisch van inhoud genoemd. Het verkent het thema van de zelfopoffering waardoor het hoofdpersonage, Selma, wel met Jezus wordt vergeleken. Enigszins problematisch is dat bij Von Trier het structureel vrouwen zijn die zichzelf moeten opofferen en in gevaar komen. Maar ook in meer algemene zin valt er veel over deze film na te praten. Is het inderdaad zo, dat wij ons, in het spoor van Christus, moeten opofferen. Of, is dat, heel protestants, eigenlijk voor eens en altijd gebeurd en moeten we dus met het hoofd rechtop gaan?

Hoe dan ook, de film zal veel aanleiding geven tot een goed gesprek en daar gaat het om!

Na een korte inleiding door Evert Jan de Wijer (predikant Thomaskerk) is er na afloop nog ruimte voor een glas.

ThomasFilm start om 19.30 uur. Een kaartje kost €7,50 (inclusief koffie, thee en een drankje). Bestel een kaartje via de knop hierboven en betaal meteen met iDEAL.

20180928

Bekijk hier de trailer van de film: