Frederic Voorn

5 februari 2019, 12:30-13:00 uur

Frederic Voorn
Frederic Voorn, piano

Frederic Chopin
(1810-1849)

 

Polonaise in Es klein op. 26 nr. 2

Franz Schubert
(1797-1828)

 

Impromptu in Ges groot D. 899 nr. 3

Frederic Voorn

 

Sonate in Es groot
- allegro ma non troppo
- Andante
- Vivace

Dit concert werd mogelijk gemaakt door Stadsdeel Zuid

20190205

Frederic Voorn is op verschillende muzikale gebieden actief. Hij is concertpianist en componist. Hij schrijft artikelen voor diverse muziekbladen, dirigeert drie koren en heeft programma’s gemaakt voor Radio 4, waaronder zijn eigen programma Pianistenuur, dat 12 jaar lang iedere zaterdag werd uitgezonden.

Als pianist heeft Frederic Voorn op vier continenten concerten gegeven en hij speelt zowel op moderne als op historische instrumenten. Hij was laureaat van het Frank Martin International Music Competition en werd voor diverse muziekfestivals uitgenodigd. Hij speelde in zalen als Het Concertgebouw in Amsterdam en de Tonhalle in Zürich en was solist bij diverse orkesten. In 2017 gaf hij in Vancouver, Canada de wereldpremière van zijn eigen Pianoconcert, met het West Coast Symphony Orchestra o.l.v. Bujar Llapaj.

Frederic Voorn geeft regelmatig masterclasses in Amerika, Canada en Rusland en was jurylid bij verschillende concoursen. Voor het label Ezra Classics heeft hij diverse CD’s uitgebracht en in 2016 verscheen de CD La forêt perdue, geheel gewijd aan zijn eigen pianowerken.

Als componist is Frederic Voorn sinds 2005 actief en zijn werk, voor diverse bezettingen geschreven, wordt regelmatig uitgevoerd. In 2005 verscheen de pianocyclus Pièces simples et naturelles en een kort orkestwerk getiteld: Ezra’s Journey. Het jaar daarop componeerde hij zijn String Quartet, dat in 2008 in Amerika in première ging en twee jaar later voor het eerst in Nederland werd uitgevoerd door het Ad Libitum Quartet. In 2015 ging de pianosuite La forêt perdue in première en in 2017 de Piano Sonata en het Piano Concerto. Momenteel werkt hij aan een opera over Sergei Diaghilev.

Frederic Voorn studeerde piano aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht bij Jan Marisse Huizing, Jan Wijn en bij Hakon Austbö. Na het behalen van het diploma Uitvoerend Musicus vervolgde hij zijn studie in Londen bij Peter Feuchtwanger en in Moskou bij Lev Naumov en Youri Levin. Frederic Voorn woont in Amsterdam, is getrouwd en heeft twee zonen.