Vivianne Cheng

19 februari 2019, 12:30-13:00 uur

Vivianne Cheng
Vivianne Cheng, piano

D. Shostakovich
(1906-1975) 

 

Piano Sonata No. 2 in B minor, Op. 61
I. Allegretto
II. Largo
III. Moderato

Dit concert werd mogelijk gemaakt door Vrienden van Thomas Open

Vivianne Cheng is een van de jongste Steinway Artists van de wereld en trad al vele malen op in Europa en de Verenigde Staten. Zij werd in 1990 geboren in North Carolina en gaf daar op tienjarige leeftijd haar eerste solorecital. Sindsdien speelde zij in vele concertzalen over de wereld (oa Carnegie Hall en de Musikverein).
Hoogtepunten in 2018 waren oa solo recitals in Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Amerika. Daarnaast heeft ze in Spanje gesoleerd met het Orquesta Sinfónica de la Región de Murcia.

Vivianne won een indrukwekkende reeks internationale prijzen, o.a. op de Bartók-Kabalevsky-Prokofiev International Piano Competition, de Wideman International Piano Competition, het Concours International de Piano de Lagny en de eerste Arts Arena–Curtis Institute of Music Award. Zij ontving beurzen en ondersteuning van oa het Jacques Vonk Fonds en het Vladimir Horowitz Piano Scholarship.

Haar optredens zijn via televisie en radio uitgezonden door PBS, Y Arts ‘On Stage at Curtis’, The Classical Network (WWFM), Good Morning Television New Zealand en Vivianne was te horen in de enthousiast ontvangen documentaires On a Personal Note (2010) en Die Martins-Passion (2004). Zij trad op in verschillende kamermuziek ensembles, o.a. met Ani Kavafian, Ida Kavafian en Efe Baltacigil en studeerde bij Frans Helmerson, Gary Hoffman, Pamela Frank, Gábor Takács-Nagy, Aaron Rosand en Thomas Riebl. Zij gaf de eerste uitvoering van een aantal nieuwe composities voor piano, speelde de pianopartij in nieuwe ensemblestukken en trad op voor vooraanstaande componisten als William Bolcom, Reinhard Febel en Ned Rorem.

Aan het Conservatorium van Amsterdam studeerde zij bij Naum Grubert, aan de Universität Mozarteum Salzburg bij Andreas Groethuysen en Pavel Gililov en aan het Curtis Institute of Music bij Gary Graffman en Leon Fleisher. Op vijftien jarige leeftijd werd zij aangenomen in het University Programme aan The Juilliard School of Music. Vivianne volgde masterclasses van legendarische pianisten als Alicia de Larrocha, György Sándor, Menahem Pressler en Arie Vardi.

www.vivi-anne.com

20190219

“Een uitzonderlijk getalenteerde en vaardige jonge pianiste. Vivianne heeft al veel ervaring en trad met regelmaat op als soliste, in kamer-ensembles en met orkest. Haar spel is doordacht, vol verbeeldingskracht en haar benadering is altijd doortastend en doelgericht.”
Gary Graffman

“Een van de meest creatieve talenten waarmee ik heb mogen werken. Vivianne laat zien dat integriteit en talent kunnen samengaan: haar uitvoeringen munten uit door contemplatie en voortreffelijk spel.”
Ida Kavafian

“Haar vertolking van het Beethoven Concert was van begin tot eind fantastisch… Zij speelde het tweede deel met grote helderheid en poëzie. Het was absoluut een van de allerbeste uitvoeringen die deze criticus tot nu toe heeft gehoord.”
CVNC Arts Journal

“… verbazingwekkend snel vingerwerk, een glinsterende toon, die op subtiele wijze dynamische schakeringen aanbracht… Cheng liet zich niet van haar stuk brengen door de complexiteit van dit uitdagende en qua vorm enigszins diffuse stuk, zij speelde volkomen geconcentreerd en ging recht op haar doel af.”
News & Observer