Lunchconcert: Amsterdam Wind Quintet

15 december 2015, 12:30-13:00 uur

Amsterdam Wind Quintet
Tim Wintersohl, fluit
Marije Clemens, hobo
Hanka van Doesum-Clout, klarinet
Ellen Bayens, hoorn
Marijke Zijlstra, fagot

P.I. Tsjaikovski
(1840-1893)

 

Notenkraker-Suite Op. 71a
I. Ouverture miniature
II. Marche
III. Danse Arabe
IV. Danse de la Fée-Dragée
V. Danse Russe
VI. Danse Chinoise
VII. Danse des mirlitons
VIII. Valse des fleurs

Bill Holcombe
(1924*)

 

A Christmas Jazz suite

Dit concert werd mogelijk gemaakt door vrienden van Thomas Open

Het Amsterdam Wind Quintet is opgericht in 2006 en geeft sindsdien niet alleen kamermuziekconcerten door heel Nederland, maar heeft ook een internationale reputatie weten op te bouwen. Hoogtepunten in de geschiedenis van het Amsterdam Wind Quintet waren concerten in het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, diverse optredens in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam en diverse live optredens voor o.a. het Radio 1 programma Vroege Vogels, Radio 4, Radio West en L1 Radio Limburg.
In 2013 heeft het Amsterdam Wind Quintet een CD opgenomen voor het Duitse label Concustic met de titel 'Leise hör' ich Blüten fallen' met muziek van Ibert, Ravel, de Wit en Domenech.
In 2014 tourde het ensemble door China waar het o.a. optrad in het National Centre for the Performing Arts in Beijing en het Chongqing Guotai Arts Center.
De blazers richten zich op mensen met belangstelling voor klassieke muziek en spelen niet alleen in concertzalen en theaters, maar waren in het verleden ook op onverwachte locaties te horen, zoals bijv. op de boot Rainbow Warrior van Greenpeace, tijdens een podiumdiscussie tussen Harry Mulisch en Robbert Dijkgraaf en tijdens de uitreiking van de Christiaan Huygens Prijs. Het ensemble speelde op Nyenrode Business Universiteit tijdens de opening van het academisch jaar.
Naast het spelen van het concert repertoire voor blaaskwintet gaat het ensemble graag projecten aan met andere kunstdisciplines. Zo kwam het ook tot een samenwerking met o.a. dichter Erik Menkveld, acteur Roelant Radier, stand-up comedian Fred Zuiderwijk, bariton Marcel van Dieren, mezzosopraan Talitha van der Spek en bastrombonist Michael Eversden.
Het ensemble hecht veel waarde aan het uitvoeren van Nederlandse en hedendaagse muziek. In dit kader speelden de vijf blazers o.a. wereldpremières van Henry Kelder, Johan de Wit, Joke van Dal en James Kazik.

20151215