Concerto delle Donne

2 april 2019, 12:30-13:00 uur

Concerto delle Donne
Zang en instrumentalisten

Lucrezia Orsini Vizana
(1590 – 1662)

 

Usquequo oblivisceris

Barbara Strozzi
(1619 – 1677)

 

Che si può fare

Anoniem / tekst Anna Boleyn

 

Rock me asleep

Francesca Caccini
(1587 – 1640)

 

Sonetto
1. Che fai midero Core
2. Senti l’ira dei Ciel
3. Queste iacere
4. Prendi vita

Chiara Margarita Cozzolani
(1602 – 1678)

 

O dulcis Jesu

Lucrezia Orsini Vizana
(1590 – 1662)

 

O magnum misterium

Dit concert werd mogelijk gemaakt door Stadsdeel Zuid

Concerto delle donne, bijzondere muziek van bijzondere vrouwen

20190402

Het Concerto delle Donne werd opgerocht in 2015. Het lied L’amante segreto van Barbara Strozzi is de aanleiding voor het onstaan van het ensemble. Deze prachtige muziek smaakte naar meer. Het onderzoek naar repertoire bracht bovendien vele andere vrouwelijke componisten boven water. Een programma met vocale en instrumentale werken was snel samengesteld. Conform het in de 17e eeuw onstane ‘Concerto delle Donne (vrouwenensemble) bestaat het ensemble uit vrouwelijke musici. De samenstelling van zang, blokfluit en luit is een goede basis voor een gevarieerd programma.

Het ensemble bestaat uit Annemiek van Zeben (alt), Els Kuijk (blokfluit) en Paula Quint (luit).

Annemiek van Zeben studeerde zang bij os Aafje Heynis en volgde cursussen bij oa Cora Canne Meijer. Als koorzangeres was zij verbonden aan de Nationale reisopera te Enschede en het Groot Omroepkoor te Hilversum. De laatste jaren treedt Annemiek vooral op als soloist, maakt ze deel uit van verschillende ensembles en is zij dirigent van 3 koren. Bij Concerto delle Donne is ze vanaf het prille begin betrokken.
Els Kuijk-Zevenboom bespeelt al zolang ze zich kan herinneren de blok-fluit. Zij studeerde aan het conservatorium te Utrecht. Masterclasses heeft zij ondermeer gevolgd bij Marion Verbruggen en het ensemble Brisl. Els speelt in meerdere ensembles, waaronder Capriola in Delft. Daarnaast speelt ze op projectbasis mee met diverse oresten en ensembles.
Paula Quint begon op negenjarige leeftijd met gitaarspelen. Al snel viel de keuze op een muzikale opleidng. In 1980 bezocht zij de open dag op het Conservatorium te Utrecht, waar ze kennis maakte en verliefd werd op de luit. Later studeerde ze aan het Conservatorium in Maastricht en daarna studeerde ze muziekwetenschappen aan de universiteit van Utrecht. In 2015 ontstond het idee om repertoire uit te voeren van Italiaanse vrouwelike componisten en dit heeft geleid tot de oprichting van het ensemble ‘Concerto delle Donne’.