Duo Alicante

28 mei 2019, 12:30-13:00 uur

Duo Alicante

Alice Gort-Switynk, sopraan blokfluit
Nelleke ter Berg, gitaar

Mauro Giuliani
(1781-1829)

 

Uit: 6 Lieder Op. 89
Abschied / Lied aus der Ferne / Abschied / An das Schicksal

Heitor Villa-Lobos
(1887-1959)

 

Bachianas Brazileiras nr. 5, aria cantilena

 

 

Flautas de los Andes, arr. Gerald Schwertberger
Donde va mi paloma / Las Estrellas / Ojos Azules /
Tres bailecitos nr. 1

Dit concert werd mogelijk gemaakt door Stadsdeel Zuid

Afscheid
Het programma Afscheid bevat volksmuziek uit verschillende landen. Afscheid nemen, reizen, rust zoeken, dromen, tranen, ontmoetingen en een nieuwe start, ... maar de herinnering blijft. Met o.a. "Abschied", "Lied des Ferne" en "An das Schicksal". Verder het bekende “Bachianas Brazileiras” van Villa-Lobos en verschillende liederen uit “Flautas de los Andes”.

20190528

Duo Alicante bestaat uit Alice Gort-Switynk klassiek zang (sopraan) en blokfluiten & Nelleke ter Berg gitaar, octaafgitaar en theorbe. De naam Alicante is een vrije associatie en mooie woordspeling op: Alice zingt. Daarnaast is Alicante de naam van een grote havenstad aan de Costa Blanca in Spanje, en Spaanse muziek zal in het programma van dit duo niet ontbreken. Duo Alicante staat voor lieflijke klanken die opklinken door het bespelen van de snaren van gitaar en theorbe, het zachte en milde geluid van de flauto dolce en het stralende warmte die je hoort in de zangstem.

Alice Gort-Switynk is werkzaam als docerend- en uitvoerend musicus blokfluit en klassiek zang. Zij studeerde blokfluit aan het Conservatorium in Enschede bij Marjolijn van Roon (DM & UM) en sloot dat af in 1996 en 1999. Tegelijkertijd studeerde zij muziektherapie en deed daarvoor eindexamen in 1998. Later studeerde zij klassiek zang, bij Caroline Stam en Francine van der Heijden en behaalde in 2016 haar Bachelor bij de Vakopleiding Muziek (SNVM) in Amsterdam. Workshops en coaching voor zang ontving zij o.a. van: Marja Reijnders, Rebecca Stewart, Stephanie Gericke en Phyllis Ferwerda, voor blokfluit van docenten als: Marion Verbruggen, Bertho Driever, Ita Heijmans en Saskia Coolen.
Met de luitiste Elly van Munster vormt zij ensemble Rossignol, met de organist Aarnoud de Groen ensemble Orzo e Verde en met gitariste Nelleke ter Berg vormt zij het duo Alicante. Andere musici waar zij concerten mee geeft, zijn o.a. pianist Andrew Clark en organist Sietze de Vries.
Naast haar optredens voor zang en blokfluit, is zij een bevlogen en passievol pedagoog. Zij geeft les zowel aan kinderen, als aan jongeren en volwassenen. Ook heeft zij veel ervaring in het leiden van blokfluitensembles en zanggroepen.
www.alicegortswitynk.blogspot.com

Nelleke ter Berg studeerde gitaar bij Lex Eisenhardt aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam voor de diploma’s Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus en privé bij de inspirerende soliste Laura Young. Sinds 1991 vormt Nelleke met mandoliniste Martine Sikkenk het duo Amuse-oreille, waarmee later met blokfluitiste Brechtje Roos tevens het trio Zimbello ontstond. Hedendaagse muziek speelt zij als vaste gitarist van het ensemble Insomnio. Met mezzo-sopraan Alessandra Serena vormt Nelleke het ensemble Serenatella, dat Italiaanse liederen ten gehore brengt, en met Alice Gort-Switynk het duo Alicante.
Verder trad zij op met vele gelegenheids-ensembles van diverse bezettingen, waarbij zij samenwerkte met o.m. Maarten Koningsberger, David Janssen en Boudewijn Zwart.
Sinds enkele jaren speelt Nelleke ook oude muziek op de prachtige theorbe, waarmee zij zowel in solo- als in continuospel te beluisteren is. Hiervoor neemt zij les bij David van Ooijen.
Als bijvak studeerde Nelleke orkestdirectie bij Sam ten Velden. Als dirigent is zij verbonden aan het Gemengd Koor Mozart Cantat in Hoorn en het Amsterdams Mandoline Orkest AMTG.

Musiceren is het mateloos fascinerende spelen met tijd en gevoel. Om dat samen met het publiek te beleven maakt me zo gelukkig!
www.nelleketerberg.nl