van Oeveren & Kooi

11 juni 2019, 12:30-13:00 uur

van Oeveren & Kooi

Rutger van Oeveren, bas
Jaap Kooi, piano

Johannes Brahms
(1833-1897)

 

Vijf liederen pus 72.
I. Alte Liebe
II. Sommerfäden
III. Kühler Wald
IV. Verzagen
V. Unüberwindlich

Francis Poulenc
(1899-1963)

 

Le Bestiaire (tekst Apollinaire - 1919)
I. Le dromadaire
II. Le chèvre du Thibet
III. La sauterelle
IV. Le dauphin
V. L’ écrevisse
VI. La carpe

Maurice Ravel
(1875-1937)

 

Don Quichotte (1932-1933)
I. Chanson romanesque
II. Chanson épique
III. Chanson à boire

Dit concert wordt mogelijk gemaakt door de Vrienden van Thomas Open

Rutger van Oeveren

20190611 2Zanger Rutger van Oeveren studeert aan de opleiding oude muziek aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij werd onderwezen door Maarten Koningsberger en studeert momenteel bij Xenia Meijer. Daarnaast volgde hij lessen en masterclasses bij, o.a., Margreet Honig, Elly Ameling, Robert Holl, Peter Kooij, Wolfgang Holzmair, Véronique Gens, Henk Neven, Alexander Oliver, Johannette Zomer, Claron McFadden, en bij pianisten als Roger Vignoles, Eugene Asti, Susan Manoff en Julius Drake.

Rutger beperkt zich niet tot de oude muziek. Zo verscheen Rutger meerdere malen als solist in het Duruflé Requiem, het De Profundis van Dupré en de Rückert Lieder van Mahler. Voorjaar 2016 zong hij de rol van Jonah in de opera De Tempelberg (2016) van Nina Fukuoka.

Daarnaast is Rutger een groot liefhebber van liedrepertoire. Regelmatig vormt hij een liedduo met Wouter Harbers en Jaap Kooi.

Rutger soleerde onder andere onder leiding van Ed Spanjaard, Paul Dombrecht, Julien Chauvin en Jos van Veldhoven in zalen als TivoliVredenburg (Utrecht) en ’t Muziekgebouw (Amsterdam).

2017 studeerde Rutger af in de filosofie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

 

 

 

Jaap Kooi

20190611 1Pianist Jaap Kooi kreeg zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Gérard van Blerk. In 1986 behaalde hij cum laude het einddiploma Uitvoerend Musicus. Een beurs van WVC en de Cuypersprijs (voor een uitzonderlijk piano-examen) stelden hem in staat enige tijd verder te studeren bij John Bingham in Londen. Masterclasses, cursussen en concerten met beroemde musici - niet alleen pianisten - droegen bij aan zijn ontwikkeling tot allround musicus.

Al tijdens zijn studie ontstond een drukke en veelzijdige concertpraktijk als solist, kamermuziekspeler en begeleider van instrumentalisten en zangers. Zijn repertoire omspant alle genres en stijlen tussen Bach en de avant-garde. Talloze concerten gaf hij met het Leonardo Trio.

In 1988 maakte Jaap Kooi zijn debuut in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, waar hij sindsdien veelvuldig optreedt. Jaap Kooi maakte vele opnames voor de radio, nam verschillende cd's op en gaf concerten op vrijwel alle podia in Nederland. Concerten, concoursen en festivals voerden hem door heel Europa. In het kader van de serie Rising Stars reisde hij langs de grootste concertzalen, zoals in Keulen, Birmingham, Londen (Wigmore Hall), Parijs (Cité de la Musique), Wenen (Musikverein), Brussel, Athene, Salzburg (Mozarteum), Tokio en New York (Carnegie Hall). Hij trad als solist op met verschillende orkesten in pianoconcerten van Mozart, Prokofjev, Gershwin en Chopin.

Jaap Kooi is als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.