Frank Bridge pianokwartet

5 november 2019, 12:30-13:00 uur

Frank Bridge pianokwartet

Jacob Plooij, viool
Örsze Adam, altviool
Florien Hamer, cello
Hans van Beelen, piano

Johannes Brahms
(1833-1897)

 

 

Piano kwartet no. 1, op. 25  in g-klein(1851-61)
- Allegro
- Intermezzo: Allegro ma non troppo
- Andante con moto
- Rondo a la Zingarese: Presto

Dit concert wordt mogelijk gemaakt door Vrienden van Thomas Open

Frank Bridge Pianokwartet

Het Frank Bridge Pianokwartet speelt sinds 2018 samen. De vier bevriende en ervaren, internationaal actieve, musici delen een grote liefde voor het pianokwartetrepertoire. Een minder bekend en minder uitgevoerd repertoire dat prachtige kamermuziekwerken voor een bijzondere combinatie van instrumenten bevat.

Het Frank Bridge Pianokwartet legt zich toe op het uitvoeren van pianokwartetten uit heel diverse stijlperiodes, van de Weense klassieken tot 20ste-eeuwse werken.

Het kwartet is vernoemd naar Frank Bridge, wiens werk Fantasy Piece, een van de eerste stukken was dat het kwartet speelde en bij allen een zeer geliefd werk is.

20191105

HANS van BEELEN – piano
Hans van Beelen begon reeds op zeer jonge leeftijd met pianolessen, studeerde in de jong talentklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Marlies van Gent, en volgde zijn opleiding hoofdvak piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Willem Brons.
Hij nam met succes deel aan masterclasses bij onder andere Jan Wijn, en aan concoursen in binnen- en buitenland, waarbij hij verschillende prijzen won. Zoals de 3e prijs op het Prinses Christina Concours.
Zowel op solistisch vlak als met het spelen in instrumentale en vocale ensembles is Hans van Beelen de afgelopen jaren erg actief geweest. Hij was onder meer te horen in diverse concertzalen in Nederland.

JACOB PLOOIJ – viool
Jacob Plooij (Australië) is een violist met een extreem diverse en kleurrijke muzikale achtergrond. Na zijn studies in Hobart, Tasmanie werkte hij in Sydney oa bij het Australian Chamber Orchestra. Hij was leider van Australië's bekendste electro-acoustische ensemble: The Electra String Quartet. Nadat hij in 2000 naar Nederland verhuisde was hij tussen 2001-2007 2e violist van het Zephyr kwartet.
Jacob's muzikale diversiteit is te horen in de vele uiteenlopende projecten waaraan hij heeft meege-werkt of nog werkt, waaronder: Pop/Ethnic Rock projecten met Amy MacDonald, singer-songrwriters als Douwe Bob, Jacqueline Govaert en Tim Knol, verder is hij lid van de Dutch String Collective en speelt hij heden bij The Analogues.

ÖRZSE ADAM – altviool
Örzse Adam (HU-NL), altvioliste, behaalde diploma’s aan oa de Franz Liszt Muziekacademie Budapest en het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. In 2006 voltooide zij een ArtEZ–opleiding voor Muziekprogrammeur. Örzse Adam is actief musicus zowel op de istorische- als de moderne altviool, en trad op met verscheidene ensembles zoals The Amsterdam Baroque Orchestra en Ives Ensemble.
In 2004 richtte zij haar eigen bedrijf Musix For You op, waarmee zij eigen concertseries organiseert en tevens muziek op maat levert voor verschillende evenementen en gelegenheden. Met Musix For You is zij initiatiefnemer en artistiek leider van oa The WTC Amsterdam Lunchconcerten (2008 – heden).

FLORIEN HAMER – cello
Florien Hamer speelde als veelzijdig celliste uiteenlopende muziekstijlen: o.a. tango met Carel Kraayenhof en het Sextetto Canyengue in de Robeco serie van het Concertgebouw, jazz met bv de Celano-Baggiani group, waarmee zij de cd 'Figuras' opnam, free jazz met HooglandHaftHamerJessen en klassieke recitals i.s.m. pianisten als Carlos Guerrero en Hans van Beelen. Eerder maakte zij deel uit van het Prinsen-gracht Piano Quartet en het Prinsengracht String Trio.
Zij studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens in Zwolle bij Jeroen Reuling. Na haar afstuderen vervolgde zij haar studies aan het Conservatorium van Antwerpen bij Jaap Kruithof. Zij volgde masterclasses bij bv Ran Varon en Marcio Carneiro. Als docent cello is Florien verbonden aan het CKV-Almere.
Met haar ensemble SOIL voerde zij uit werk van jonge componisten en maakte muziektheaterproduc-ties o.a. voor festivals als Oerol en de Wiener Festspiele met toernees door binnen- en buitenland.