Gulikers & Apperloo

3 maart 2020, 12:30-13:00 uur

Gulikers & Apperloo

Charlotte Gulikers, cello
Renate Apperloo, cello

G. M. Jacchini
(1667-1727)

 

Twee sonates voor cello en basso continuo

J. B. Barrière
(1707-1747)

 

Sonate in G voor cello duo

B. Bartok
(1881-1945)

 

Vier delen voor cello duo

C. Gardel Tango
(1890-1945)

 

Tango

Dit concert wordt mogelijk gemaakt door het Mary Razoux Schultz fonds

20200303

Charlotte Gulikers

Charlotte Gulikers (1995) begon op acht jarige leeftijd met cello spelen. In 2009 werd zij aangenomen op de jong talent afdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daar studeerde ze bij Lucia Swarts en Dmitri Ferschtman. In 2013 begon Charlotte haar Bachelor studie bij Maarten Mostert aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij in september 2018 haar diploma behaalde. Momenteel studeert zij bij Pieter Wispelwey in de master opleiding van het Conservatorium van Amsterdam. Sinds 2015 volgt zij naast haar modern cello lessen ook barokcello lessen bij docenten Viola de Hoog, Jonathan den Herder en Pieter Wispelwey.
Charlotte volgde diverse masterclasses, o.a. bij Colin Carr, Pieter Wispelwey, Melissa Phelps en barokcellisten Bruno Cocset en Werner Matzke.
Zij deed drie keer met succes mee aan het Prinses Christina Concours. Onder andere won ze daar de Gaudeamus-prijs (2013), de ensemble aanmoedigingsprijs (2015) en een eervolle vermelding (2014). Ook werd haar tijdens het Britten Celloconcours een eervolle vermelding toegekend (2013).
Charlotte soleerde met Camerata Amstelveen en met het Viotta Symfonieorkest, speelde verschillende keren in het Nationaal Jeugd Orkest en is sinds 2019 lid van het internationale Theresia Orchestra, een orkest gespecialiseerd op klassiek repertoire op authentieke instrumenten. Als kamermuziekensemble geeft ze veel concerten met haar broer (viool) als duo, daarmee speelde ze o.a. op het Janine Jansen Festival in Utrecht.
Charlotte speelt op een Cornelis Weel cello uit 1853, Utrecht.


Renate Apperloo

Renate Apperloo (1995) werd in 2015 toegelaten tot het Conservatorium van Amsterdam bij Mick Stirling en Gideon den Herder, waar ze in juni 2019 succesvol haar bachelorstudie afrondde.
Momenteel volgt ze haar masteropleiding bij Leonid Gorokhov aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover.Hieraan voorafgaand studeerde ze bij onder anderen Floris Mijnders en Paul Uyterlinde.
Renate nam met succes deel aan het Prinses Christina Concours en was meerdere malen te horen op Radio 4. Gedurende haar studie nam ze deel aan festivals als: ISA festival, International Holland Music Sessions en de European Chambermusic Academy (ECMA). Zij ontving masterclasses van: Maria Kliegel, Leonid Gorokhov en Pieter Wispelwey.
Als soliste debuteerde ze in oktober 2017 Tsjaikovski’s Rococo Variaties met het Mozartorkest. Daaropvolgend soleerde ze in april 2018 het Dubbelconcert van Brahms met Symfonieorkest Haerlem.
Renate is een gedreven kamermusicus en momenteel celliste in het Helikon Strijkkwartet (opgericht in september 2015). Het Helikon gaf concerten tijdens het Grachtenfestival, de Strijkkwartet Biënnale en in het Concertgebouw. Het Helikon is sinds 2017 in opleiding bij de Nederlandse Strijkkwartet Academie en volgde coaching bij onder anderen: Quatuor Danel, Cuarteto Quiroga en Eberhard Feltz.
Renate was celloaanvoerder van het JeugdOrkest Nederland en Symfonieorkest Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast deed ze orkestervaring op bij o.a. het Metropole Orkest.
Uit interesse voor de barok en authentieke uitvoeringspraktijk studeerde ze vanaf 2016 ook barokcello bij Viola de Hoog aan het Conservatorium van Amsterdam.