ThomasBoek: De dood van Jezus

12 maart 2020, 20:00-22:00 uur

In maart lezen wij: ‘De dood van Jezus’ van J.M. Coetzee.

David is tien jaar geworden en voetbalt elke week met zijn vrienden. Ze hebben geen teams of regels: soms staan er dertig in het veld en soms slechts vijf. Op een dag nodigt de directeur van een naburig weeshuis hen uit een wedstrijd tegen de wezen te spelen. Misschien vinden ze het leuk om zichzelf eens te meten met een echt team, om hun best te doen en alles te geven om te winnen. Maar David gaat veel verder dan dat. Hij besluit zijn thuis te verlaten en intrek te nemen in het weeshuis. Zijn ouders, Inés en Simón, kunnen niets doen om hem daarvan te weerhouden.

Kort na zijn vertrek wordt hij opgenomen in het ziekenhuis vanwege een mysterieuze aandoening. Hij lijkt niet meer te redden. Steeds meer verliezen de ouders hun grip op de zoon die in alles hun tegenovergestelde lijkt. Wie is deze jongen eigenlijk, die het leven probeert te begrijpen door middel van nummers, sterren, dans en voetbal? En wie zijn zijn ouders zonder hem?

‘Met dit boek sluit de schrijver, niet alleen hij maar ook wij, een trilogie af over dat merkwaardige jongetje Jezus in een vreemd, niet goed nader te bepalen wereld die hier en daar aan dat van Kafka doet denken. Ergens las ik dat Coetzee ‘een van de laatste humanistische schrijvers die we nog hebben’ genoemd wordt. Ik ben het daar wel mee eens.
Ook in dit boek bezint Coetzee zich op wat werkelijk van waarde is in een samenleving die dreigt te vergeten wat liefde is, en trouw’.

 

Zoals altijd, is het vooraf gelezen hebben van het boek niet noodzakelijk, maar altijd aan te bevelen.
Hartelijk welkom!

De toegang is gratis.

20200312