Lunchconcert: Poparic & de la Vega

29 maart 2016, 12:30-13:00 uur

Poparic & de la Vega
Ivana Poparic, cello
Patricia de la Vega, piano

Cesar Franck
(1822-1890)

 

Sonate voor cello en piano
1. Allegretto ben moderato
2. Allegro
3. Recitativo - Fantasia
4. Allegretto poco mosso

Gaspar Cassado
(1897-1966)

 

Requiebros


Dit concert werd mogelijk gemaakt door Stadsdeel Zuid

Celliste Ivana Poparic werd geboren in een familie van musici in Belgrado, Joegoslavië. Haar vroegste herinneringen gaan over haar liefde voor muziek en dans. Toen zij 8 jaar was kreeg zij haar eerste officiële cellolessen van haar vader Ivan Poparic en Valter Despalj. In Joegoslavië speelde zij op talrijke festivals en in toonaangevende ensembles. Zij won diverse prijzen in nationale competities.
Poparic maakte haar orkestrale debuut op het Young Talent Festival toen zij 16 jaar was. Ook werd zij bekroond met de "October Prize for Music" door de stad Belgrado en won zij de eerste prijs op het Internationale "Isola di Capri" Duo Concours in Italië.
Zij werd toegelaten tot de gerenommeerde celloklas van Boris Pergamenschikov aan de Musikhochschule in Keulen, waar zij onder andere kamermuziekcoaching kreeg van de leden van het "Amadeus Kwartet". Daarna volgde ze de postdoctorale cello-opleiding aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Dmitri Ferschtman en Elias Arizckuren en studeerde zij kamermuziek bij Istvan Parkany en Willem Brons. Poparic volgde ook cursussen bij Daniil Shafran en coachingsessies bij Natalia Gutman.
Als lid van internationaal gerenommeerde kamermuziekensembles was Poparic bevoorrecht om de wereld rond te reizen. Zij trad op van China en Japan tot Europa en de Verenigde Staten.


Patricia de la Vega is één van de meest vooraanstaande Spaanse pianisten van haar generatie. Op 7-jarige leeftijd begon zij haar pianostudie bij Manuel Carra aan het Koninklijk Conservatorium in de hoofdstad waar zij de hoogst denkbare resultaten en onderscheidingen behaalde. Driemaal werd zij uitverkozen om haar land te vertegenwoordigen op het Internationale Steinway Festival in Berlijn, Hamburg en Madrid. Zij vervolgde haar studie in Fiesole bij Maria Tipo en in Amsterdam bij Jan Wijn. De samenwerking met grote meesters als Gyorgy Sebok, Karl-Heinz Kammerling, Maria-Joao Pires, Lazar Berman, Hans Graf en Gyorgy Sándor vervolmaakte haar spel.
Talloze eerste prijzen op nationale en internationale concoursen getuigen van de grote waardering en erkenning van haar bijzondere muzikale talent.
Optredens van Patricia de la Vega in belangrijke Europese muziekcentra als het Auditorio Nacional Madrid, Musikhalle Hamburg, Philharmonie Berlin, Concertgebouw Amsterdam, De Doelen Rotterdam en Gulbenkian Lissabon worden door pers en publiek geroemd om haar warme, orginele persoonlijkheid, gevat in integere, gewetensvolle en diep doorleefde interpretaties.
Als soliste trad zij op met o.m. het Orquesta Sinfónica de Sevilla, Orquesta de la Radio Televisión Espanola, Orquesta Andrés Segovia, II Palpiti Chamber Orchestra, Camerata Catania, Het Zeeuws Orkest onder dirigenten als Vjekoslav Sujej, Pedro Halffter, Jussi Jaatinen, Joan Berkhemer, Edward Schmieder en Adrian Leaper (o.a. Mendelssohn nr.1, Chopin nr.1, Beethoven nr.4, Dohnányi). 

20160329