Lunchconcert: Trio Cortado

26 april 2016, 12:30-13:00 uur

Trio Cortado
Arthur Klaassens, althobo
Hannah de Witte, fluit
Jasper Grijpink, basklarinet

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

 

Divertimento voor 3 bassethoorns
op thema's uit 'le nozze di Figaro'

Claude Debussy
(1862-1918)

 

Préludes (selectie)

Leonard Evers
(1985-)

 

Unpretentious but virtuosic minutes

Ludwig van Beethoven
(1770-1827)

 

Variaties op 'La ci darem la mano'

Dit concert wordt mogelijk gemaakt door vrienden van Thomas Open

20160426

Sinds december 2012 vormen Hannah de Witte, Arthur Klaassens en Jasper Grijpink Trio Cortado. De drie blazers kennen elkaar van hun gezamenlijke studietijd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het trio, met de ongebruikelijke samenstelling van fluit, althobo en basklarinet, viel al snel bij het publiek in de smaak.
De unieke bezetting heeft wel als gevolg dat er geen enkel stuk voor deze combinatie van instrumenten was geschreven. Eén oplossing hiervoor is het zelf bewerken van bestaande muziek. Dit geeft het trio de mogelijkheid veel verschillende muziek te spelen. Meesterwerken uit de klassieke tijd (Bach, Beethoven, Mozart) worden afgewisseld met recenter repertoire (Ravel, Debussy, Honneger en Schumann) en met 'moderne muziek' van onder andere Elliot Carter. De arrangementen die Trio Cortado speelt zijn allemaal door de spelers zelf gearrangeerd.

Het maken van compleet nieuwe muziek laten ze liever over aan hun componerende collega's. Een aantal daarvan ging de uitdaging aan. In augustus 2013 is 'Slot Machine' van Christiaan Richter in première gegaan.
Dit is het eerste stuk dat speciaal voor Trio Cortado is gecomponeerd, en Richter maakt hierin gebruik van maar liefst 9 instrumenten: piccolo, fluit, altfluit, hobo, althobo, esklarinet, klarinet in A- & Bb-klarinet en basklarinet. In het najaar van 2013 is Leonard Evers' 'Unpretentious but Virtuosic Minutes' aan het repertoire toegevoegd. De laatste aanwinst is ‘End of Summer’ van Ruben Naeff.

Inmiddels heeft Trio Cortado flink aan de weg getimmerd. Trio Cortado speelde onder meer in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Een aantal stukken van een concert in de zomer van 2013 is uitgezonden op Radio 4, waar het trio in september 2014 ook live te gast was (bij Opium op 4).
In 2013 werd de halve finale bereikt van het Internationale Kamermuziekconcours Almere.