Nederlands fluitkwartet

13 december 2016, 12:30-13:00 uur

Nederlands fluitkwartet
Joan Handels
Egbert Jan Louwerse
Ivo Visser
Karin Leutscher

 

Hector Berlioz
(1803 - 1869)

 

l' Enfance du Christ
Allegro moderato
Andante espressivo
Allegro vivo
Andante

Gabriel Fauré
(1845 - 1924)

 

Noel opus 43 no.1
Andante quasi allegretto

Claude Debussy
(1862 - 1918)

 

Danses (orig. harp/strijkorkest)
Danse sacré
Danse profane

Bernard Andres
(1941)

 

Noël de l' ane

Dit concert werd mogelijk gemaakt door Stadsdeel Zuid.


Het Nederlands Fluitkwartet (NFK) heeft sinds haar oprichting, begin 2000, een groot aantal concerten gegeven in binnen- en buitenland. De Kleine Zaal van het Concertgebouw Amsterdam, het Festival Zeeuwsch Vlaanderen, het Internationaal Orgelfestival Haarlem en de Oosterpoort Groningen zijn voorbeelden van locaties waar het NFK concerteerde. In november 2001 won het kwartet de derde prijs tijdens het 9e prestigieuze internationale fluitconcours ‘Friedrich Kuhlau’ te Uelzen in Duitsland. Een gemeenschappelijke passie voor uiterste precisie en een rijk palet aan klankkleuren maakt het kwartet tot een prachtig en boeiend ensemble.

Het kwartet richt zich op een breed repertoire dat varieert van middeleeuwse tot hedendaagse muziek. Het NFK streeft ernaar hedendaagse componisten te inspireren om werken voor fluitkwartet te schrijven. Het NFK slaagt erin boeiende en afwisselende programma’s ten gehore te brengen. Deze programma’s worden samengesteld uit het vele interessante en originele materiaal voor fluitkwartet. Het brede repertoire geeft het NFK de mogelijkheid om themaprogramma’s samen te stellen.
Kennismaking met het Nederlands Fluitkwartet betekent voor het publiek altijd iets nieuws, iets verrassends. Voor de kwartetleden blijft het een uitdaging om de muziek diep te doorgronden en het publiek te betoveren met de verschillende dwarsfluiten die zij bespelen; van piccolo tot basfluit!

De vier leden van Het Nederlands Fluitkwartet; Karin Leutscher, Egbert Jan Louwerse, Joan Martens en Ivo Visser studeerden allen aan het Sweelinck conservatorium in Amsterdam bij respectievelijk: Harrie Starreveld, Marieke Schneemann en Pieter Odé. Ieder afzonderlijk treedt regelmatig op in verschillende beroepsorkesten en ensembles. Daarnaast treden de leden regelmatig op in diverse kamermuziekrecitals.