Rousseau & Pameijer

9 mei 2017, 12:30-13:00 uur

Ralph Rousseau en Eleonore Pameijer
Ralph Rousseau, viola da gamba
Eleonore Pameijer, fluit

Jacques-Martin Hotteterre
(1674-1763)

 

Deuxième Suite pour flûte avec la basse
Prélude
Allemande
Sarabande
Gigue

Frank van Gompel
(1965)
(voor Eleonore en Ralph)

 

uit 'Dangerous Pigments' voor fluit en gamba
deel 3 Lead White

J.S. Bach
(1685-1750)

 

Sonate in e-klein BWV 1034 für Flöte und Bass
Adagio ma non tanto
Allegro
Andante
Allegro

Dit concert werd mogelijk gemaakt door Vrienden van Thomas Open

Ralph Rousseau

Ralph Rousseau speelde op 8-jarige leeftijd piano en (bas-)gitaar en combineerde later zijn conservatoriumstudie contrabas met een universitaire studie en een promotie in de natuurkunde. Beide studies sloot hij “cum laude” af. Als bassist speelde hij o.a. in het Koninklijk Concertgebouworkest, maar hij hield zich ook intensief bezig met pop- jazz- en rockmuziek.

In 1996 schakelde hij over op de viola da gamba. Hij studeerde bij Jaap ter Linden en groeide razendsnel uit tot de meest prominente Nederlandse ambassadeur van het zevensnarige instrument. Zijn cd-opnames van bekende componisten als Marais en Bach werden internationaal bejubeld en ook zijn cross-over werk wordt buitengewoon gewaardeerd. Zijn cd ‘Chansons d’amour’ werd bekroond werd met de Edison Klassiek Publieksprijs.

Zijn grote specialiteit is het prachtige oeuvre voor viola da gamba alleen.

Minstens evenveel besproken worden Ralph’s losse presentatie en opvallende verschijning. Al zijn concertprogramma’s worden door hem zelf aan elkaar gepraat waardoor hij zelfs in een grote zaal een buitengewoon intieme sfeer weet te creëren. Ook in verschillende theaterproducties heeft zich bewezen. Hij laat niemand onberoerd!

Hij speelde de solo bij o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, Het Gelders Orkest, de Residentie Bach Ensembles, het Noord-Nederlands Orkest, het Philharmonia Orchestra en het Krakau Philharmonisch Orkest en werkte met dirigenten als sir Roger Norrington, Vladimir Ashkenzy en Ivan Fisher, maar ook met musici uit andere stijlen zoals Erik Vloeimans, Lenny Kuhr en Ad Visser. Verschillende componisten droegen verder nieuw werk aan hem op en zijn soloconcerten brachten hem naar kamermuziekfestivals door heel Europa, de VS, Thailand en China.

Ralph is verder een gevorderd t’ai chi-beoefenaar, beheerst de macrobiotische kookkunst en heeft een grote interesse voor geschiedenis, astronomie, astrofysica onderwijs en alles wat met luchtvaart te maken heeft. In 2009 behaalde hij zijn brevet privévlieger en in 2011 cum laude zijn Master of Education aan de Universiteit Utrecht.

Ralph’s nieuwste project is een samenwerking met multimediakunstenaar Ad Visser: Ad Visser & Rousseau.

20170509

Eleonore Pameijer
Eleonore Pameijer, reeds op jonge leeftijd prijswinnares van verscheidene jeugdconcoursen, studeerde aan het Conservatorium te Amsterdam, waar ze cum laude het solistendiploma behaalde. Vervolgens studeerde ze in de Verenigde Staten en in Italië. In 1984 won ze de eerste prijs in het Frank Martin Concours en maakte ze haar debuut in het Amsterdamse Concertgebouw. In 1985 verscheen haar eerste CD (sonates van Bach en zonen), die zich in een bijzondere populariteit mocht verheugen. Van 1985 tot 2000 was ze eerste fluitiste van het Asko, later ook van het Schönberg Ensemble.
Als soliste trad ze op met vele symfonieorkesten en ensembles o.l.v. dirigenten als David Porcelijn, Richard Dufallo, Philippe Entremont, Peter Eötvös, Oliver Knussen, Ton Koopman, Ingo Metzmacher, Kenneth Montgomery en Jaap van Zweden. Tevens werd ze uitgenodigd om op te treden in bijna alle Europese landen, Israël, Brazilië, Argentinië, India, Canada en de Verenigde Staten.

Eleonore trad op in vele radio- en televisieprogramma’s en heeft ruim dertig CD’s op haar naam staan. Voor haar werden meer dan honderd nieuwe composities geschreven, waaronder een aantal werken voor fluit en orkest. Zij treedt o.a. op met harpist Remy van Kesteren, tenor Marcel Beekman, pianist Marcel Worms en de Italiaanse gitarist Dario Macaluso. Sinds 2010 maakt zij deel uit van het Jacques Thibaud Ensemble in Berlijn. Eleonore is artistiek leider en programmeur van de Leo Smit Stichting en de Amsterdamse serie Uilenburger Concerten.

Zij richtte in 1996 de Leo Smit Stichting op, genoemd naar de Nederlandse componist Leo Smit (1900-1943). De stichting brengt werken van componisten, die tijdens WOII werden vervolgd, weer onder de aandacht van het publiek en heeft zich ontwikkeld tot een internationaal kenniscentrum op dit gebied. In 2012 ontving Eleonore een koninklijke onderscheiding. Zij werd ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2014 werd Eleonore benoemd tot beschermvrouwe van de Mozartkring.
www.eleonorepameijer.com