ThomasFilm: Das Leben der Anderen

27 oktober 2017, 19:30 uur

In oktober kijken we naar Das Leben der Anderen, een film uit 2006 onder regie van Florian Henckel von Donnersmarck.
De succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman en zijn geliefde, de actrice Christa-Maria Sieland, zijn populaire intellectuele sterren in het Oost-Berlijn van 1984. Maar hun acties en vooral gedachten zijn niet altijd in lijn met de ideologie van de socialistische heilstaat. De minister van Cultuur is érg geïnteresseerd in Christa-Maria en geeft Stasi-agent Wiesler opdracht de twee af te luisteren. Zoals gewoonlijk begint de bureaucratische Wiesler plichtsgetrouw aan deze taak. Boven hun appartement, op zolder, luistert hij dag en nacht hun leven af. Maar hoe meer hij in hun leven wordt gezogen, des te meer moeite heeft hij zijn loyaliteit naar de staat te behouden.

'Een opmerking van een bevriende columnist bracht mij bij deze film. Hij beweerde dat de Stasi zeer verheugd zou zijn over de manier waarop vandaag via de sociale media mensen van wieg tot graf gevolgd worden. Een overkoepelend ideaal van de socialistische heilsstaat moge momenteel ontbreken, de vraag is toch in hoeverre wij in staat zijn een eigen, onbespied leven te leiden dat niet gehinderd wordt door verborgen verleiders als geld, succes en een rijk gevuld leven.'

Na een korte inleiding door Evert Jan de Wijer (predikant Thomaskerk) is er na afloop nog ruimte voor een glas en een goed gesprek over de film.

ThomasFilm start om 19.30 uur. Een kaartje kost €7,50 (inclusief koffie, thee en een drankje). Bestel een kaartje via de knop hierboven en betaal meteen met iDEAL.

20171027

Bekijk hier de trailer van de film: