Indien deze e-mail niet goed wordt weergeven kunt u via deze link de webversie bekijken.

logo nieuwsbrief breed2

Nieuwsbrief

Thomasfilm - Departures, 1 april 2016, 19:30 uur

20151127 kleinDaigo is een cellist die zijn werk kwijt raakt. Wegens geldgebrek besluit hij met zijn vrouw terug te keren naar zijn geboortedorp, waar hij door een onduidelijke advertentie per ongeluk bij een uitvaartondernemer terecht komt en wordt aangenomen.

Een kaartje kost € 7,50 (inclusief koffie, thee en een drankje).
Lees meer en bestel meteen een kaartje...

Thomasfilm - Les Choristes, 29 april 2016, 19:30 uur

20151127 kleinIn 1949 wordt Clément Mathieu, een muziekleraar zonder werk, benoemd als opzichter in een internaat. Het opvoedingssysteem van directeur Rachin is erg streng, en Mathieu tracht de kinderen te boeien door een koor samen te stellen.

Een kaartje kost € 7,50 (inclusief koffie, thee en een drankje).
Lees meer en bestel meteen een kaartje...  

Thomasboek - Judas van Amos Oz, 14 april 2016, 20:00 uur

20151127 kleinIn Judas keert Amos Oz terug naar de omgeving van zijn meest succesvolle en geliefde boeken: het Jeruzalem van halverwege de twintigste eeuw. Judas is een liefdesverhaal en een coming of age-roman, waarin Oz op openhartige en moedige wijze het thema verraad verweeft. Net als in Een verhaal van liefde en duisternis combineert Oz zijn persoonlijke visie op historie en heden van Israël met een meeslepende plot en een schitterende schrijfstijl.

Een kaartje kost € 5,00 (inclusief koffie en thee, excl. drank(jes)).
Lees meer en bestel meteen een kaartje...

 

Lunchconcerten

 
20151201 klein
 
 

29 maart 2016, 12:30-13:00

Poparic & de la Vega
Ivana Poparic, cello
Patricia de la Vega, piano
Werken van César Franck en Gaspar Cassado

 
 

12 april 2016, 12:30-13:00

Betuel Ramirez, harp

 
 
20151103 klein
 
 
20151201 klein
 
 

26 april 2016, 12:30-13:00

Trio Cortado
Arthur Klaassens, althobo
Hannah de Witte, fluit
Jasper Grijpink, basklarinet

 
 

Was ich noch zu sagen hätte

‘Eerst was er Erpenbeck en toen Merkel’ zei Chris ten Kate van de uitgeverij (Van Gennep) die ook Jenny Erpenbecks nieuwste roman, Gehen, ging, gegangen, onlangs in een Nederlandse vertaling van Elly Schippers uitbracht. Of de band ook zo stevig is als tussen Obama en Marilynne Robinson laten we in het midden …
Op 15 maart jl. interviewde Hassnae Bouazza (o.a. redacteur van het televisieprogramma De Nieuwe Wereld) de Duitse auteur en theaterregisseur in het ThomasTheater. In het Engels. Erpenbeck las in ritmisch Duits een lang fragment, en Schippers een wat korter, geen woord teveel zeggend stuk uit haar vertaling Gaan, ging, gegaan.
Een boek dat ‘verhalen en een vreemde wereld binnenbrengt. Over overlevingskracht die ons energie geeft en een andere kijk op de inhoud van wetenschap en kennis geeft’, aldus Erpenbeck. Een boek over Afrikaanse asielzoekers in Duitsland en de rol van Richard, een oud-docent klassieke talen. Wat – gaf de auteur als antwoord op een vraag uit de zaal – nog weer de mogelijkheid geeft oude verhalen binnen te smokkelen, zoals Ovidius’ Metamorphosen, waar ‘geweld het begin van transformatie’ betekent.
Wat opviel, was de genuanceerdheid waarmee Erpenbeck bepaalde begrippen benaderde. Je bent racist, tot je een Afrikaan daadwerkelijk hebt ontmoet. En: de basis van een Gutmensch is niet empathie, maar inlevingsvermogen en hulp bieden. Ook het verschil viel op tussen hoe wij in Nederland tegen iets aankijken en hoe dat in Duitsland wordt gedaan. Ten opzichte van ‘Keulen’ lijkt Nederland genuanceerder, en ten aanzien van de laatste verkiezingen in drie deelstaten lijkt Duitsland weer meer nuances aan te brengen.
Jammer was dat Bouazza soms niet wat dieper groef. Bijvoorbeeld op een aandachtspunt dat in Die Tageszeitung (10 oktober 2015) werd aangesneden: ‘Zielt der Tekst gar darauf ab, dass die Deutschen sich selbst fremd sind?’ Erpenbeck schijnt er ‘eine Interessante, eigene Position’ over in te nemen. Wat ze onder andere daarover nog verder te vertellen zou hebben, bleef de ruim twintig toehoorders echter onthouden. Om half tien al konden ze het boek aanschaffen of wat drinken en napraten.

 

20160407
 
 

Over ons

Thomas Open is een cultureel platform voor ontmoeting, verstrooiing en verdieping.
>meer info

 
 

Contact

Stichting Thomas Open
Prinses Irenestraat 36
1077 WX Amsterdam
Tel: 06-24899118
info@thomasopen.nl
www.thomasopen.nl

 
 

Afmelden

Wilt u geen nieuwsbrieven meer  ontvangen? om u af te melden