Indien deze e-mail niet goed wordt weergeven kunt u via deze link de webversie bekijken.

logo nieuwsbrief breed2

Nieuwsbrief

"Perspectiefjes"

Tijdens de eerste ThomasBoek van dit seizoen vertelt Evert Jan de Wijer, predikant van de Thomaskerk, om te beginnen aan de nieuwkomers binnen de groep van twaalf deelnemers hoe het in zijn werk gaat. Hij geeft een voorzet, een inleiding op de thematiek van het boek, dat je niet persé gelezen hoeft te hebben. De keuze valt telkens op een titel die ingaat op wat er in de samenleving leeft.

Dit keer is dat de roman Moedervlekken van Arnon Grunberg, de ‘chroniqueur van het mislukte leven’, aldus De Wijer in zijn inleiding. Hoewel: dit boek lijkt een andere weg in te slaan, waarop in het gesprek verder wordt ingegaan.
Eerst wordt het verhaal kort verteld. Over de hoofdpersoon Kadoke (cadeau én kaduuk) die als interventiepsychiater werkt. Hij doet niet louter een beroep op zijn ratio, maar gaat ook sterk instinctief te werk, want volgens de inleider ‘problematisch’ is. Kadoke regelt de zorg voor zijn moeder (ofwel vader in de kleding van zijn overleden moeder). Dit laatste doet De Wijer denken aan het verhaal De gedaanteverwisseling van Kafka, waarin de hoofdpersoon in een kever is veranderd. Uiteindelijk neemt een suïcidale, automutilerende patiënte van Kadoke de zorg op zich, waarmee volgens De Wijer ‘het solistische element in het werk van Grundberg is opgeheven.’

Volgens één van de deelnemers spreekt de dominee, wanneer de inleider stelt dat hieruit onder meer ‘perspectiefjes’ spreken, het verlangen naar een leven dat er nog niet is. In die zin ziet hij de rol van de ramshoorn van een rabbijn die niet komt opdagen om het Nieuwjaar leven in te lazen, en de rol die Michette speelt, de patiënte/verzorgster, als een soort seculiere ramshoorn richting een nieuw leven. Het perspectief zit hem in de compassie die een rol in dit boek speelt. Het is een onderzoek naar de vraag hoe samen te leven, en in die zin vergelijkbaar met Onderworpen, een boek van Houellebecq naar aanleiding waarvan eerder werd gesproken.

Het interessante van zo’n gesprek is, dat iedereen een andere invalshoek inbrengt. Wat te denken van het idee dat het centrale thema in de jongste roman van Grunberg wellicht de opstand/opstanding is? De moeder kwam in het concentratiekamp niet in opstand, om later op te staan, van rups tot vlinder. De moeder is eigenlijk de weer opgestane vader na diens dood, die blijft leven omwille van (zoals hij/zij het ziet) de papzoon. Kadoke staat op in zijn zoektocht naar zijn ware zelf: wel of geen crisispsychiater te zijn, in al zijn opstand tegen de reguliere zorg en het institutionele geloof.

Na ruim anderhalf uur staan we weer buiten, met rechts van de kerk, op de hoek met de Prinses Margrietstraat het huis waarin de echte moeder van Grunberg heeft gewoond. Even raakt het verhaal de werkelijkheid.
Doet u volgende keer, in november, ook mee?

ThomasFilm in oktober

20160609 klein28 oktober 2016, 19:30 uur
De film die wordt vertoond is Calvary (2014). Pastoor James Lavelle is een goed man die van de wereld een betere plaats wil maken. De haatdragende en op confrontaties beluste bewoners van zijn kleine dorpje raken hem echter diep. Wanneer hij bedreigd wordt tijdens de geloofsbelijdenis zal hij het moeten opnemen tegen de donkere krachten die hem insluiten. Na een korte inleiding door Evert Jan de Wijer (predikant Thomaskerk) kijken we gezamenlijk naar de film. Daarna gaan met elkaar in gesprek over de film.
Een kaartje kost € 7,50 (incl. koffie en thee en een drankje).
Lees meer en bestel direct uw kaartje(s)...

Lunchconcerten in juni

 
20151201 klein
 
 

4 oktober 2016, 12:30-13:00

Dostaler-Lalonde & Belogurov
Octavie Dostaler-Lalonde, violoncello
Artem Belogurov, fortepiano en clavecimbel

 
 

18 oktober 2016, 12:30-13:00

Pianoduo Beth & Flo
Elsbet Remeijn
Claudette Verhulst

 
 
20151103 klein
 
   

ThomasKunst

Voor wie de vorige tentoonstelling (Kwadrate kunst van Yves du Bois) heeft gemist, is hier een linkje naar een video-impressie van Patricia Werner Leanse: https://vimeo.com/184188727.

20161029

In het najaar vindt in de Thomaskerk de eerste solotentoonstelling van Snejanka Mihaylova plaats. De tentoonstelling Thinking Laboratory zal bestaan uit een serie performances en studiegroepen. Deze live events functioneren als een laboratorium met lezingen en workshops die open staan voor iedereen die is geïnteresseerd.
Snejanka Mihaylova (1978, Sofia) was in 2012 resident aan de Jan van Eyck in Maastricht en was in 2014-2015 verbonden aan If I Can't Dance, Amsterdam. Recente tentoonstellingen en presentaties zijn onder andere te zien geweest bij: REDCAT, Los Angeles (2015), Ellen de Bruijne PROJECTS, Amsterdam (2014), het Stedelijk Museum, Amsterdam (2012), Bonnefantenmuseum, Maastricht (2012) en de Hallen, Haarlem (2011). De tentoonstelling wordt financieel ondersteund door een subsidie van Stadsdeel Zuid. Het is de eerste tentoonstelling die wordt samengesteld door de nieuwe curator, Dorothé Orczyk.
Deze editie van ThomasOpen wordt geopend op zaterdag 29 oktober van 17.00-19.00 uur, rondleiding om 18.00 uur.

 

Over ons

Thomas Open is een cultureel platform voor ontmoeting, verstrooiing en verdieping.
>meer info

 
 

Contact

Stichting Thomas Open
Prinses Irenestraat 36
1077 WX Amsterdam
Tel: 06-24899118
info@thomasopen.nl
www.thomasopen.nl

 
 

Afmelden

Wilt u geen nieuwsbrieven meer  ontvangen? om u af te melden