Indien deze e-mail niet goed wordt weergeven kunt u via deze link de webversie bekijken.

logo nieuwsbrief breed

20140401

Lunchconcert SaxYOn
Dinsdag 1 april van 12:30 – 13:00 uur

SaxYOn ontstond begin 2013 op initiatief van Ellen Zijm (accordeon) en Marijke Schröer (saxofoons). Zij besloten samen de ongekende mogelijkheden op te zoeken van deze buitengewone combinatie van de instrumenten saxofoon en accordeon. Begin 2013 componeerde Bernard van Beurden een nieuw stuk voor accordeon en saxofoon genaamd 'Who Knows... Wer Weisz', dat werd opgedragen aan Ellen en Marijke en op 7 juni 2013 in première ging.

Marijke Schröer (1987) begon haar Bachelor-opleiding aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen bij Peter Stam. Zij speelde een prominente rol tijdens het 'Philip Glass Festival' Groningen, soleerde tijdens de saxofoondagen Veenhuizen, werd gevraagd voor een aantal premières (o.a. van Bernard van Beurden) en maakte cd opnames/concerttours met de KMKJWF (Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso). Na haar eindexamen, dat beoordeeld werd als Cum Laude, vervolgde zij haar master aan het Conservatorium van Amsterdam bij gerenommeerd docent Arno Bornkamp, waar ze in juni 2011 met succes haar Master of Music titel behaalde.

Ellen Zijm (1987) begon haar studie bij Egbert Spelde, docent aan het ArtEZconservatorium te Enschede en studeerde daarna bij Stefan Hussong aan de Hochschule für Musik Würzburg, waar zij in november 2013 met een 10 afstudeerde. Ellen bracht verschillende werken in première en volgde verschillende malen masterclasses van o.a. Geir Draugsvoll, Claudio Jacomucci, Mie Miki, Inaki Alberdi en Friedrich Lips, nam in 2005 en 2009 deel aan de Summer Academy van het Nationaal Jeugd Orkest en won prijzen op diverse concoursen. Ook was zij meermaals te horen op Radio 4.

Het concert is gratis en begint om 12.30 en duurt tot 13.00 uur. Dit concert werd mede mogelijk gemaakt door Stadsdeel Zuid.

20140330

De tentoonstelling Het verlangen naar een beeld maken we zelf gezamenlijk!
Laatste keer Calvijntjes kleien
zondag 6 april na afloop van de dienst (ong 11.30 uur)

De opening van de nieuwe expositie ‘Het verlangen naar een beeld’ van Seán Hannan, in samenwerking met Joppe van Hulzen en Mees van Hulzen op vrijdag 21 maart jl was een groot succes. De openingsperformance Preaching to the choir startte met de cantorij van de Thomaskerk en Schola Cantorum Amsterdam die gezamenlijk en tegen elkaar in zongen. Na afloop hebben de bezoekers gezamenlijk Calvijntjes gekleid. Deze tentoonstelling Het verlangen naar een beeld wordt gemaakt door de bezoekers: er staan al heel veel verschillende beelden van Calvijn in de kerkzaal van de Thomaskerk. Zondag 6 april as kleien we voor de laatste keer met elkaar (vanaf ongeveer 11.30 uur). Komt allen!

De foto’s vindt u binnenkort op onze website.

Johannes Calvijn was de grondlegger van de predestinatie- of uitverkiezingsleer. In die leer geldt dat God reeds van tevoren heeft bepaald wie de goddelijke rechtvaardiging ten deel valt en wie niet. In lijn met die overtuiging was Calvijn van mening dat het plaatsen van beelden in kerken de mens te veel af zou leiden en idolatrie, afgoderij, zou aanwakkeren. Kunstenaar Seán Hannan woonde lang met zijn vrienden Joppe en Mees van Hulzen in de Johannes Calvijnlaan in Amstelveen. In die straat begonnen zij gezamenlijk beeldjes van Calvijn te kleien. Het werd een lange traditie met steeds meer vrienden, waaronder Sander Breure en Witte van Hulzen die hun bijdrage aan de tentoonstelling geven. De tentoonstelling ‘Het verlangen naar een beeld’ brengt deze traditie, waarin geflirt wordt met idolatrie, naar de Thomaskerk. Op de eerste drie zondagen na de opening wordt een ieder uitgenodigd om na de dienst deel te nemen aan de tentoonstelling door een beeld van Calvijn te kleien.

Over ons
Thomas Open is een cultureel platform voor ontmoeting, verstrooiing en verdieping.
>meer info

Contactgegevens
Stichting Thomas Open
Prinses Irenestraat 36
1077 WX Amsterdam
Tel: 06-24899118
info@thomasopen.nl
www.thomasopen.nl

Afmelden
Wilt u geen nieuwsberichten meer  ontvangen? om u af te melden.