Jaspers & Schlaffke

 

17 december 2013 - 12:30-13:00 uur

Susanne Jaspers, viool
David Schlaffke, orgel

 

Johann Sebastiaan Bach (1685-1750)

 

Solo Orgel
Vom Himmel hoch, da komm ich her
BWV 700

Solo viool
Ciaccona uit de partita in d kl.t.
BWV 1004

Sonate in A gr.t. BWV 1015 voor orgel en viool
1- (zonder tempo aanduidig)
2- Allegro assai
3- Andante un poco
4- Presto

Dit concert werd mogelijk gemaakt door Stadsdeel Zuid
Na afloop van dit concert nodigen wij u uit voor een hapje en een drankje. 


David Schlaffke werd in 1978 in Duitsland (Mühlhausen in Thüringen) geboren en volgde daar zijn eerste piano- en orgellessen. Dankzij de traditierijke orgelmuziekcultuur in Midden-Duitsland, deed hij al op jonge leeftijd ervaring op met het spelen op20131213 david historische orgels.David Schlaffke studeerde kerkmuziek op het conservatorium „Felix Mendelssohn Bartholdy" in Leipzig (o.a. bij Arvid Gast). Hij vervolgde zijn studie in de orgel-solistenklas van Hans Fagius op het Koninklijk Deens Conservatorium in Kopenhagen, waar hij in 2006 zijn debuutconcert gaf. Verder volgde hij verschillende master-classes, o.a. van Olivier Latry, Michel Bouvard en Ewald Kooiman. In 2009 en 2011 studeerde David Schlaffke in de klavecimbelklas van Menno van Delft op het Conservatorium van Amsterdam.

In 2007 won David Schlaffke de tweede prijs van het orgelconcours „Johann Sebastian Bach" in Arnstadt en in 2009 de tweede prijs van het orgelconcours „Gottfried-Silbermann" in Freiberg.David Schlaffke gaf concerten in Nederland, Duitsland en andere Europese landen (o.a. Erfurter Dom, Thomaskirche Leipzig, Merseburger Orgeltage, Leipziger Bachfest, Riga Domkerk, Kopenhagen Domkerk, St. Willibrordkerk Utrecht).Zijn repertoire bestaat uit werken uit bijna alle periodes, maar het zwaartepunt van zijn belangstelling ligt bij de Duitse Barok en de Duitse Romantiek evenals de Franse muziek uit de 19e en 20e eeuw.

Naast orgel speelt David ook piano en klavecimbel in diverse kamermuziekensembles, regelmatig met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest.David Schlaffke is organist van de Sloterkerk in Amsterdam, waar hij in 2011 samen met Susanne Jaspers een CD heeft opgenomen met muziek voor viool en orgel. www.davidschlaffke.com

Susanne Jaspers werd in Magdeburg geboren. Zij kreeg haar eerste vioollessen op zesjarige leeftijd en werd reeds op haar tiende toegelaten tot de vooropleiding van het Franz Liszt Conservatorium in Weimar. 20131213 susanneTijdens haar studie, bij professor Jost Witter, nam zij deel aan verscheidene internationale concoursen. Verder volgde zij tijdens internationale muziekcursussen lessen van onder andere Oleg Kagan, Tibor Varga en Wolfgang Marschner. Vanaf 1987 maakte zij deel uit van het Philharmonisch Orkest van de stad Gera, totdat zij zich begin 1989 in Nederland vestigde. In augustus van dat jaar kwam zij bij het Orkest van het Oosten in dienst als aanvoerster van de tweede violen, daarna als eerste concertmeester. Sinds 1994 is Susanne verbonden aan het Koninklijk Concertgebouworkest als plaatsvervangend aanvoerder tweede violen.

Susanne speelt in het Duo MAdrigale (viool/altviool) en in verschillende andere kamermuziek-bezettingen met leden van het Concertgebouworkest. Een van haar passie's is ook het lesgeven. Zij is actief betrokken bij de oprichting van de Academie voor Jong Talent bij het KCO. Momenteel werkt ze mee aan een het opzetten van een leerplan voor strijkers in Nederland.
Susanne speelt een viool van Ruger, Franc. uit Cremona van 1686.