Mandemaker & Steenbergen

22 oktober 2013 - 12:30-13:00 uur

Arco Mandemaker, tenor
Esther Steenbergen, gitaar

Hernry Purcell (1659-1695)

 

Music for a wile:
If music be the food of love

William Walton (1902-1983)

 

Solo Gitaar
Twee bagatelles: Lento en alla Cubana

Benjamin Britten
(1913-1976)

 

Folksongs:
I will give my love an apple
Sialor-boy
Master Kilby
The soldier and the sailor
Bonny at Morn
The Shooting of his Dear

20131022 1Arco Mandemaker studeerde hoofdvak zang aan het Rotterdams Conservatorium bij Sylvia Schlüter en Maarten Koningsberger en hoofdvak koordirectie bij Barend Schuurman. Daarnaast nam hij deel aan masterclasses van onder anderen Barbara Bonney, Hans-Peter Blochwitz, Carolyn Watkinson, Margreet Honig en Ian Bostridge. Na zijn zangstudie specialiseerde hij zich in de barokke uitvoeringspraktijk bij Howard Crook. Op dit moment wordt hij gecoacht door Jard van Nes.
Arco ontwikkelde zich tot een veelzijdig zanger met een repertoire dat alle stijlperioden omvat. Zo trad hij als solist ondermeer op in de Weihnachtshistorie van Schütz, de oratoria van Händel, Honegger en Mendelssohn-Bartholdy, het Requiem van Mozart, de Messe Solennelle van Rossini, de Messa di Gloria van Puccini en het Requiem van Verdi. Van Bach staan naast diens cantates, het Weihnachts Oratorium en de Hohe Messe, ook de evangelist en aria's uit de Johannes- en Mattheüs Passion op zijn repertoire.
Ook als liedzanger is Arco actief. Samen met schrijver Nico ter Linden treedt hij regelmatig op met het programma 'De Psalmen muzikaal verbeeld door Constantijn Huygens'. Verder was hij te horen in recitals met liederen van o.a. Beethoven, Brahms, Haydn, Mozart, Puccini, Ravel, Schubert, Schumann en Verdi.
Na zijn studie richtte hij de stichting "Musica Inaudita" op, een stichting die zich bezighoudt met de uitvoering van "ongehoorde" muziek. Tevens werd hij artistiek leider van het professionele "Gombert Consort" en het semiprofessionele "Schütz Vocaal Ensemble".

20131022 2Klassiek gitariste Esther Steenbergen wordt zowel in Nederland als daarbuiten erkend om haar frisse kijk op en originele benadering van het repertoire. Ze werkt als solist, in ensembles en als begeleider van zangers en instrumentalisten. Ook neemt ze regelmatig deel aan theaterprodukties. Ze heeft vaste programma's met bariton Maarten Koningsberger, violiste Theodora Geraets en mezzo sopraan Tania Kross en vormt een trio met bassist Eric Calmes en percussionist Enrique Firpi waarmee ze op de grens tussen klassiek, jazz en folklore verkeert.
Esther Steenbergen studeerde Muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht en hoofdvak klassiek gitaar bij Hubert Käppel aan de Musikhochschule Köln in Duitsland. Ook volgde zij lessen bij de Tsjechische gitarist Pavel Steidl en nam zij deel aan masterclasses van de Cubanen Manuel Barrueco en Leo Brouwer. Nog tijdens haar studie won ze de eerste prijs op het internationale muziekconcours Maria Canals in Barcelona.
Esther Steenbergen is een gitariste met brede belangstelling en doet meer dan gitaarspelen alleen. Ze is verantwoordelijk voor de concertserie Meesters op de Gitaar in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam en schrijft als blogger onder andere over kunstbeleid, achter en voor en het dagelijks bestaan. Esther's gitaren zijn gebouwd door haar echtgenoot, de gerenommeerde Amsterdamse gitaarbouwer Otto Vowinkel.