Vigh & Borsboom

15 april 2014, 12:30-13:00 uur

Peter Vigh, saxofoon
Tobias Borsboom, piano

Erik Satie (1866-1925)
arr: Borsboom/Vigh
  Le Piccadily
Claude Debussy (1862-1918)
arr: AdrianTully
  Fêtes uit Trois Nocturnes
Francis Poulenc
(1899-1963)
  Sonate voor hobo en piano
1. Elégie (transcriptie voor sopraansaxofoon)
2. Scherzo
3. Déploration
Erik Satie (1866-1925)
arr: Borsboom/Vigh
  La Belle Exentrique
Grand ritournelle
1. Marcho Franco-lunaire
2. Valse du "Mysterieux Baiser dans l'oeil"
3.Caccan grand-mondain

Dit concert werd mogelijk gemaakt door Vrienden van Thomas Open

Satie & Friends
Erik Satie, excentriekeling bij uitstek, leefde in Parijs aan het begin van de 20ste eeuw. Hij inspireert en laat zich inspireren door tijdgenoten. Grote kunstnaars omringen hem. Zo is Claude Debussy zijn vriend, Francis Poulenc bewondert hem.


Duo Borsboom en Vigh...bestaat uit saxofonist Peter Vigh en pianist Tobias Borsboom; twee jonge musici die in dit duo hun muzikale gedrevenheid met elkaar delen.
Tobias en Peter leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Inmiddels hebben ze daar hun masterdiploma behaald. Ook zijn deze twee jonge musici nauw verbonden aan Dutch Classical Talent. Met het Berlage Saxophone Quartet werd Peter Vigh winnaar van de Award in april van dit jaar. Tobias Borsboom zal als finalist te horen zijn in de editie 14/15.


20140415 1Tobias Borsboom (1988, Leidschendam) krijgt zijn eerste pianolessen op de muziekschool in Leidschendam bij Denise Overeem en later Farida Zejnal. Al gauw wint hij diverse jeugdconcoursen, waaronder in 2001 het Petrof Festival en Kijkduin Concours. Na een masterclass van pianist Paolo Giacometti, georganiseerd door het Prinses Christina Concours (PCC), nodigt Giacometti Tobias uit om bij hem te studeren op de Jong-Talent afdeling van het Conservatorium in Utrecht.
Hij volgt masterclasses, waaronder bij de beroemde Maria Joao Pires, Ruth Nye, Elza Kolodin, Geoffrey Madge, Vladimir Tropp, Evgeni Koroliov en Klaus Hellwig. Hij doet mee aan verschillende (kamer)muziekcursussen waaronder Feistritz (Oostenrijk), het Orlando Festival en de Holland Music Sessions. Tobias wint in 2006 met het pianotrio met Lidewij Faber en Barbara Boeters het Concertgebouw Entree Kamermuziekconcours. En een jaar later, in 2007, bereikt Tobias de halve finale van het YPF-concours (Young Pianists Foundation) en wint daarbij de prijs voor beste vertolking van Nederlands compositie na 1914. In datzelfde jaar maakt hij een tournee door Amerika en Canada, waar hij optreedt in Los Angeles, San Francisco en Vancouver.
In 2010 speelt Tobias in de finale van het Nationale YPF pianoconcours Rachmaninov's 2e pianoconcert met het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Michel Tabachnik, waarmee hij de 3e prijs wint. Ook wint hij opnieuw de prijs voor de beste vertolking van een Nederlandse compositie met zijn uitvoering van Strides van Theo Loevendie.
www.tobiasborsboom.nl

20140415 2Peter Vigh (1987, Den Haag) speelt sinds zijn negende jaar saxofoon en componeert en arrangeert muziek voor de meest uiteenlopende bezettingen sinds zijn vijftiende jaar. Hij studeerde klassiek saxofoon bij Jean Pennings (Tilburg), Jean-Denis Michat (Lyon) en Arno Bornkamp (Amsterdam) en ronde de masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam af met een "cum laude" onderscheiding. Compositie studeerde hij in het verleden bij Willem Jeths (Tilburg) en Fabio Nieder (Amsterdam). Op dit moment krijgt hij compositielessen van Klaas de Vries.
Peter is altsaxofonist van het Berlage Saxophone Quartet (BSQ). Het BSQ was
prijswinnaar van het Selmer saxofoonkwartetten-concours, de Storioni festivalprijs, het Onwings! festival concours, de Deutsche Musikwettebewerb in Berlijn.
Peter speelde in het Nationaal Jeugdorkest, jong Nederlands Blazersensemble, het Gelders Orkest en het Ricciotti ensemble, met het laatste ging hij op tournee naar o.a. de Nederlandse Antillen. Daarnaast speelde hij als solist mee met het Nationaal Jeugdkoor.
Zijn composities werden gespeeld door o.a. het Nederlands Blazersensemble, duo Sax & Stix, het Berlage Saxophone Quartet en het Ricciotti Ensemble. Muziek van Peters hand werd bekroond met de eerste prijs bij het Prinses Chirstina Concours en de compositiewedstrijd van de VSB-poëzieprijs.
www.petervigh.com