Ensemble Noa

21 oktober 2014, 12:30-13:00 uur

Ensemble Noa met Klezmer programma
Arent te Kroese, piano, zang en accordeon
Rob Zilverberg, klarinet en zang

Dilam Bazan
Melodie uit Georgië

 

Instrumentaal piano klarinet D min

Loifzhe gentselech
Jiddisch Liefdesliedje

 

vocaal 2-stemmig C min

Shtilar shtilar
Componist Alex Wolkovisky

 

Instrumentaal piano klarinet D min
Tweede deel traditionele zigeunermuziek uit Hongarije

Fon der Choope
Componist Abe Elenkrig (1913)

  Instrumentaal accordeon klarinet G min
Traditioneel Jiddische bruiloftsmuziek

Dos kelbl
Componist Jtschak Katsenelson (1886-1944)

  vocaal 2-stemmig piano klarinet D min

Dit concert werd mogelijk gemaakt door stadsdeel zuid

20141021

'Noa', Hebreeuws voor 'beweging', wordt gevormd door Rob Zilverberg (klarinet, alt- en sopraansaxofoon en zang) en Arent te Kloese (piano, accordeon, djembé en zang).

Noa speelt vooral Klezmer. Dit de naam voor de traditionele instrumentale muziek van de Jiddisch sprekende Joden in Oost-Europa. Klezmer is een mengeling tussen Joodse muziek en muziek uit de Balkanlanden. Ook muziek uit het Joodse theater valt onder deze naam. Deze 'Jiddische Soul' is levensmuziek die evenals het leven zelf vele gezichten heeft: nu eens ingetogen, gevoelig en zelfs melancholiek of droevig, dan weer extravert, spetterend en vrolijk. Tijdens het optreden zullen de sferen zich dan ook snel afwisselen. Van de gezongen liedjes zijn er veel die een verhaal vertellen. Daarom is het muziek bij uitstek om naar te luisteren. Tussen de muziek door kunnen de beide muzikanten u natuurlijk het een en ander vertellen over deze bijzondere muziek.
Op het visitekaartje van Noa staat "van Klezmer tot Jazz". Dit geeft al aan dat Noa naast Klezmer ook geheel andere muziek op het repertoire heeft staan, waaronder Israëlische muziek, Zuid-Amerikaanse muziek, (pop)covers en jazzmuziek.

Rob Zilverberg leerde al op jonge leeftijd klarinet spelen op de muziekschool in zijn geboorteplaats Hengelo (O). Op latere leeftijd ging hij in de leer bij de bekende Nederlandse klarinettist Jaap Mulder, leider van de beroemde klezmergroep Di Gojim. Hij is zo vergroeid met het instrument dat hij in zijn spel alle mogelijke emoties en sferen kan neerzetten. Sinds een aantal jaren speelt hij ook alt- en sopraansax. De saxofoons worden vooral bij de jazznummers van Noa gebruikt. Naast de instrumentale kant houdt Rob zich ook bezig met de vocale kant van muziek maken: hij zingt in het kamerkoor Cappella Constancis in Schoonhoven. Ook in zijn dagelijks werk als directeur van een basisschool in Schoonhoven geeft hij muziek een belangrijke plaats binnen het onderwijs.

Arent te Kloese kreeg als kind al orgel- en pianoles. Zijn ervaringen als musicus in de lichte muziek komen uit de tijd dat hij pop- en jazzmuziek speelde. Gedurende een aantal jaren was hij als zanger verbonden aan het Rotterdamse kamerkoor Capella Gabriela. In het klassieke repertoire ligt zijn belangstelling dan ook vooral bij koormuziek.
Arent is zelf vele jaren koordirigent geweest en leidde een aantal koren in Krimpen aan den IJssel. Ook leidde hij een aantal workshops en concerten Gregoriaans met het Haagse St. Liduinakoor. Onder zijn leiding zong dit koor in 2001 de mis in de St. Pieter in Rome. Zijn opleidingen als onderwijzer en schoolmusicus vormen een ideale combinatie in zijn dagelijkse werkzaamheden als muziekdocent bij de onderwijsafdeling van de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR) waar hij zowel met kinderen als met volwassenen werkt.

Noa bestaat sinds 1 november 1997. Het ensemble Noa heeft al vele optredens en concerten verzorgd op de meest uiteenlopende locaties en voor zeer diverse gelegenheden.
Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Noa werden twee jubileumconcerten gegeven waarbij hun eerste cd werd gepresenteerd: Noa sphilt: "Fun der zun bis der levone".