Amuse-oreille

3 november 2015, 12:30-13:00 uur

Amuse-oreille (wijziging in programma)
Martine Sikkenk, mandoline
Nelleke ter Berg, gitaar

Antonio Vivaldi
(1678-1741)

 

Concerto in C per mandolino e orchestra*
Allegro
Largo
Allegro

Fernando Sor
(1778-1839)

 

Andante largo Op. 5 Nr. 5***

Christoforo Signorelli
(1731-1815)

 

Sonata a due mandolini C-dur**
Grave, ma andante
Allegro
Larghetto
Allegro

Carlo Munier
(1860-1911)

 

Capriccio Spagnuolo

* Gespeeld op barokmandoline en theorbe
** Gespeeld op barokmandoline en oktaafgitaar
*** Voor gitaar solo

Dit concert werd mogelijk gemaakt door Stadsdeel Zuid

20151103 1Klassieke muziek, fijnzinnig tokkelspel, emotie en expressie: het duo Amuse-oreille in een notendop.
De mandoline, barokmandoline, gitaar en theorbe zijn verrassend rijk aan klankmogelijkheden, die Martine Sikkenk en Nelleke ter Berg dan ook graag laten horen! In hun gevarieerde programma’s komen alle klassieke muziekstijlen aan bod. Eigen bewerkingen worden afgewisseld met originele composities en muziek van hedendaagse componisten, die zich door Amuse-oreille lieten inspireren.
In concertzaal, huiskamer, kerk of kasteel raakt het spel van Amuse-oreille menige gevoelige snaar. Thuis genieten kan ook: Amuse-oreille’s mooiste repertoire is nu te beluisteren op de CD’s Dialogue, Quelques essais en Délicatesse.

Martine Sikkenk

Wanneer zij voor het eerst een mandoline hoort, weet Martine dat dit het instrument is dat ze wil leren bespelen. Dat zij hierin een uitzondering was, bleek wel tijdens haar studie bij Benny Ludemann aan het Sweelinck Conservatorium, waar zij als eerste in Nederland het diploma Uitvoerend Musicus behaalde. Martine studeerde barokmandoline en mandoline bij prof. Marga Wilden-Hüsgen in Duitsland.
Martine speelt nu zowel oude als nieuwe muziek met diverse ensembles en orkesten. Zij werkt regelmatig met ensembles voor hedendaagse muziek als het Nieuw Ensemble en ASKO|Schönberg en is vast lid van Insomnio.
De samenwerking met componisten om het repertoire voor mandoline uitbreiden vindt Martine belangrijk. Zo schreef Martijn Padding voor haar het mandolineconcert “Eight Metal Strings”. De CD die zij met het ASKO|Schönberg van dit concert maakte werd in 2011 bekroond met een Edison Klassiek.
Naast haar kamermuziekensembles als Amuse-oreille en Zimbello speelde Martine met vele symfonieorkesten en barokensembles. Ook dirigeert zij sinds vele jaren het Rotterdams Mandoline & Gitaarorkest AEoline.
Martine is docent en dirigent op seminars en festivals in Duitsland en natuurlijk op het jaarlijkse Zomerseminar Mandoline & Gitaar dat zij samen met Nelleke organiseert.

Nelleke ter Berg

Na een zoektocht langs verschillende instrumenten vond Nelleke in de gitaar, met haar warme klank en intieme sfeer, het instrument dat bij haar past.
Zij studeerde bij Lex Eisenhardt aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam voor de diploma’s Docerend en Uitvoerend Musicus en privé bij de inspirerende Canadese soliste Laura Young.
Al geniet Nelleke van de gitaar als solo-instrument, ook in het samenspel ligt haar hart: duo speelt zij in Amuse-oreille, trio in Zimbello (met blokfluitiste Brechtje Roos) en Serenatella (met mezzo-sopraan Alessandra Serena en Jean-Francois Mazet) en hedendaagse muziek als vaste gitarist van het ensemble Insomnio. Sinds kort vormt zij ook een vast duo met altus Dave ten Kate. Verder trad zij op met vele ensembles van diverse bezettingen.
Sinds 2005 bespeelt Nelleke ook de prachtige theorbe, zowel voor continuospel in de oude muziek als ter verrijking van het oude muziekrepertoire in de programma’s van haar ensembles. Hiervoor nam zij les bij David van Ooijen.

Naast haar gitaar- en theorbespel is Nelleke dirigent van het gemengd koor Mozart Cantat in Hoorn en mandolineorkest AMTG in Amsterdam.