Desimpelaere & Desimpelaere

9 juni 2015, 12:30-13:00 uur

Desimpelaere & Desimpelaere
David Desimpelaere, contrabas
Erik Desimpelaere, piano

Hans Fryba  (1899-1986)

 

Allemande uit de suite im Alten Stil

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

 

Concerto KV 191
-Allegro

Frédéric Devreese Benvenuta (1929)

 

Benvenuta
-Dream
-habanera
-walz
-tango

Astor Piazzola (1921-1992)

 

Ave Maria

Dit concert werd mogelijk gemaakt door stadsdeel zuid

Het 'duo Desimpelaere' bestaat uit Erik Desimpelaere (°1990), pianist-componist en zijn broer David (°1991), contrabassist. Ze maken sinds hun prilste kindertijd samen muziek. Ze kregen hun basisvorming bij “Peter Benoit” te Harelbeke. Deze vormingsjaren werden bekroond met eerste prijzen contrabas, kamermuziek en jazz tijdens de wedstrijd ‘Belfius Classics’.

Erik behaalde het masterdiploma Piano (bij prof. Piet Kuijken) aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en het masterdiploma Compositie (bij prof. Wim Henderickx en Luc van Hove) aan het koninklijk Conservatorium Antwerpen. Momenteel studeert hij Orkestdirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ed Spanjaard en Lucas Vis. In 2011 behaalde hij de compositieprijs ‘Agniez’ van het Koninklijk Conservatorium Brussel met zijn houtblaaskwintet ‘Les cinq Motets d’Mirages’. Zowel in 2011 als in 2012 was Erik finalist van de ‘International Antonin Dvorak Composition Competition’ te Praag en viel daarbij telkens in de prijzen : ‘2nd Prize Junior Category’ en ‘Special Prize for the best free composition among junior participants’ (2011), ‘Third Prize Junior Category’, ‘Special Prize for the best Fugue among junior participants’ en ‘Special Prize for the best chamber music’ (2012). In 2012 kreeg hij de ‘Prix Buffin de Chosal’ voor contrapunt toegekend door het Koninklijk Conservatorium Brussel. In februari 2013 was Erik één van de drie laureaten tijdens de finale van de Internationale compositiewedstrijd voor harmonieorkest van Harelbeke Muziekstad met zijn werk ‘Secreta’. Hij behaalde de eerste prijs en de publieksprijs.

David studeerde in 2013 af aan het Koninklijk Conservatorium Brussel in de master Contrabas met de grootste onderscheiding (bij prof. Frank Coppieters). Hij beëindigt in 2012 een Postgraduaat aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen bij professor Rinat Ibragimov. In 2013 kreeg hij de onderscheiding Horlait-Dapsens als hoofdlaureaat van het Conservatorium Brussel. In de zomers van 2012 en 2013 werd hij uitgenodigd als solist en kamermusicus op de 'Encuentro de Musica' te Santander (Es).

In 2011 werd hij eerste laureaat in de junior categorie van “the International Double Bass Competition Brno 2011” , een wedstrijd die gehouden werd tijdens de “11th International Double Bass Convention” in Brno (Tsjechië). In december 2011 behaalde hij de derde prijs tijdens de ‘IV International Serge Koussevitzky Double Bass Competition’ in St. Petersburg (Rusland). In juni 2013 werd hij vierde laureaat in de Solo Competitie van de 'International Society of Bassists' in de Eastman School of Music (Rochester, NY). Sinds 2014 is hij aanvoerder contrabas bij Brussels Philharmonic.

De kruisbestuiving tussen deze twee verschillende muzikale persoonlijkheden is boeiend. De filosofische doordachtheid en creativiteit van Erik, de onstuimige passie voor de contrabas van David en hun open blik voor heel veel soorten muziek maken van hen reeds op deze jeugdige leeftijd een fascinerend duo. In 2013 kregen zij de ‘Kompastprijs’ van de Past-President Club JCI Harelbeke.
20150609
www.erikdesimpelaere.com
Filmpjes:
https://www.youtube.com/watch?v=DmMDQjS39vk
https://www.youtube.com/watch?v=aVxn2ECOwKs
https://www.youtube.com/watch?v=-K3iOENFdWw
https://www.youtube.com/watch?v=3uld-ClELgg