Ensemble Lumaka

16 december 2014, 12:30-13:00 uur

Ensemble Lumaka
Sabine Wüthrich, sopraan
Jana Machalett, fluit
Miriam Overlach, harp

 

Willem Pijper
(1894-1947)

 

Noël de France (1919)
Liederen voor sopraan en harp
I. La messe de minuit
II. Dans les ombres de la nuit
III. Noël de rois mages
VIII. Entre le bœuf et l'âne gris

Joseph Jongen (1873-19530

 

Danse lente pour flûte et harpe

Albert Roussel
(1869-1937)

 

Deux poèmes de Ronsard pour chant et flûte
I. Rossignol, mon mignon
II. Ciel, aer et vent

Marcel Tournier

 

uit Six Noëls op. 32 pour harpe solo

Frank Martin
(1890-1974)

 

Trois chants de Noël (1947)
Voor sopraan, fluit en harp
-Les cadeaux
-Images de Noël
-Les bergers

Dit concert wordt mogelijk gemaakt door stadsdeel zuid

 

20141216 janaJana Machalett (dwarsfluit) is vast lid van ensemble Lumaka en van Insomnio, een ensemble voor moderne muziek. Insomnio werd dit jaar voor zijn debuut cd -waar Jana aan heeft meegewerkt- genomineerd voor de prijs van de "Deutschen Schallplattenkritik". Ook kreeg Jana samen met Insomnio de kans om met Pierre Boulez te werken. Jana speelt regelmatig met het Asko|Schönberg in verschillende programma's onder leiding van diverse dirigenten zoals bijv. Heinz Holliger, Emilio Pomárico en Etienne Siebens. Ook bij het Doelen Ensemble, het Ives Ensemble en het Nieuw Ensemble is Jana een graag gehoorde gastspeler. Elk jaar treedt zij op het Duitse festival "Musikalischer Sommer" op en speelt daar met musici zoals bijv. Dimitri Ashkenazy. Bovendien heeft Jana ondertussen een aantal cd's op haar naam staan: naast haar cd's met Lumaka en Insomnio is zij ook te horen met het Asko|Schönberg en met GRAM, de band van zangeres Marg van Eenbergen.
Jana genoot haar opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam waar zij bij haar docenten Harrie Starreveld en Marieke Schneemann zowel haar bachelor- als haar masterstudie met groot succes afsloot.

20141216 miriamMiriam Overlach, harpiste en muzikale duizendpoot, is steeds op zoek naar de balans tussen het bewaren van tradities enerzijds en het vernieuwen en overschrijden van grenzen anderzijds. Zij werk samen met o.a. de groep Radio Kootwijk Live, waarvan Miriam mede-initiator is. Miriam is winnares van het Vriendenkrans Concours en het Nederlands Harp Concours 2007, laureate van het 'Deutscher Musikwettbewerb' 2008, het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2006 en het Internationaal Harp Concours Martine Géliot 2002. De afgelopen jaren gaf Miriam tientallen solo- en kamermuziekrecitals in Nederland en Duitsland, waaronder in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, de NDR in Hannover, Musikverein Bamberg, Festival Muzikale Zomer Oostfriesland en Peter de Grote Festival.Miriam speelt regelmatig bij o.a. het Radio Filharmonisch Orkest, De Radio Kamer Filharmonie, het Nederlands Philharmonisch Orkest en hedendaagse muziek ensembles als Asko|Schönberg en Ensemble Modern in Frankfurt.
Ook was zij afgelopen jaar te horen in producties van Corrie van Binsbergen met Muziektheater Transparant, Josse De Pauw en Hans Dagelet. Miriam studeerde in 2006 cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam bij Erika Waardenburg. Zij volgde masterclasses bij o.a. Frans van Ruth, Isabelle Perrin en Frédérique Cambreling en maakte in 2007/08 deel uit van de Luzern Festival Academy waar zij speelde onder leiding van Peter Eötvös en Pierre Boulez.

20141216 sabineDe Zwitserse sopraan Sabine Wüthrich studeerde eerst aan de Hochschule für Musik in Bern bij Elisabeth Glauser. Daarna vervolgde zij haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Udo Reinemann en Margreet Honig waar zij in 2004 succesvol haar Masterdiploma uitgereikt kreeg.
Sabine Wüthrich won verscheidene prijzen waaronder in 2008 de 1e prijs aan het Concorso Internazionale di Canto Solistico Seghizzi in Gorizia en in 2007 de 1e prijs op de Nederlandse Vocalistenpresentatie (voormalig Erna Spoorenberg concours). Tijdens haar studie ontving Sabine drie keer achter elkaar de prestigieuze studiebeurs van de Zwitserse Kiefer Hablitzel Stichting.
Als solist heeft Sabine gewerkt met dirigenten als Paul McCreesh, Daniel Klajner, Lucas Vis, Henrik Schaefer, Etienne Siebens, Frédéric Desenclos, Otto Tausk en Reinbert de Leeuw en trad zij op met onder andere het Berner Sinfonie Orchester, Holland Symfonia, het Doelen Ensemble, het Ensemble Nieuwe Muziek en met het National Jeugd Orkest.
Prominente componisten Daan Manneke, Willem Wander van Nieuwkerk en Jan van de Putte hebben werk aan haar opgedragen en zij had de grote eer om meerdere keren met de beroemde componiste Sofia Gubaidulina te werken en veel van haar kamermuziek uit te voeren.
Masterclasses met Dawn Upshaw, Edith Wiens, Francoise Pollet, Jard van Nes, Rudolf Jansen en Roger Vignoles geven haar steeds weer nieuwe artistieke impulsen.