Frottola Trio

17 februari 2015, 12:30-13:00 uur

Frottola Trio
Aysha Wills, fluit
Marco Danesi, klarinet
Gidon Laport, fagot

 

L. van Beethoven (1770-1827)

 

Trio voor 3 hobo's
(arr. voor fluit, klarinet en fagot door Jan van Beekum)
1. Allegro
2. Adagio
3. Menuetto & Trio
4. Presto

P. Juon (1872-1940)

 

Uit Arabesque op 73
1. Commodo
2. Larghetto

Dit concert werd mogelijk gemaakt door stadsdeel zuid

20150217 1Aysha Wills werd in 1994 geboren in Canada en woonde in Hong Kong tot haar vijfde. Toen ging ze met haar familie terug naar Canada, waar ze fluit begon te studeren met Kathleen Schoen. Zij won haar eerste competitie toen ze zeven was. Ze won drie eerste prijzen en twee beurzen van het Kiwanis Music Festival. Op haar achtste werd ze de jongste student ooit van de tweede fluit van het Edmonton Symphony Orchestra Shelley Younge. Toen heeft ze alle eerste prijzen gewonnen in elk leeftijdsgroep in lokale en provinciale competities.

Op haar tiende, na de tragische tsunami in Azie, kwam Aysha op het idee om een groot concert te organiseren. Uiteindelijk heeft dat concert meer dan $750,000 opgeleverd. Hiervoor kreeg ze veel aandacht- ze won veel prijzen en kreeg een commendatie van Canada's huidige premier Paul Martin en de Canadese Senaat. Hierna heeft zij ook meerdere concerten georganiseerd voor verschillende goede doelen (Change For Children, Pilgrim's Hospice) en ook om mensen in Indonesie te helpen na de aardbeving in Java.

Zij studeerde op haar zestiende af. Hierna bleef ze nog een jaar in Toronto waar ze studeerde met Kathleen Rudolph, voordat ze terugging naar het Conservatorium van Amsterdam op haar zeventiende om daar oude muziek en klassieke muziek te studeren met respectievelijk Marten Root (traverso) en Harrie Starreveld (dwarsfluit).
In Nederland heeft Aysha al vaak opgetreden met oude muziek ensembles zoals de Nieuwe Philharmonie Utrecht en het Sweelinck Orkest van het Conservatorium van Amsterdam. Zij heeft ook vorig jaar opgetreden op het Bach Festival Dordrecht. Zij is één van de oprichters van het Frottola Kwintet, een ensemble met een snelgroeiende reputatie. Recent heeft zij gespeeld onder leiding van gerenomeerd dirigent Ton Koopman. Volgend jaar gaat zij haar debuut maken met De Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven.
Aysha heeft een grote passie voor veel musikale genres, en ondanks dat ze een klassiek muzikant is, wilt zij altijd een nieuwe muzikale uitdaging aangaan.

20150217 2Marco Danesi is geboren in Italië en studeerde af aan het Guiseppe Verdi Conservatorium te Milaan, bij Sergio Delmastro.
Ook heeft hij gestudeerd aan de J. Horak Academie in Pordenone bij Paolo Degaspari. Marco spelt samen met "Assami", de Annunciata Music Academy, het Brixia Symfonie Orkest en tal van andere blaas orkesten. In 2011 speelde hij mee met Orchestra Giovanile Italiana in Fiesole en was hij solist in een concert bij Nott'arte "Le magiche notti dell'arte" in San Marino. In 2012 was Marco finalist tijdens de Haverhill Sinfonia Soloist Competition in Engeland. Hij heeft samen gespeeld met het ADAMI clarinet koor tijdens het Swiss Clarinet Festival in Luzern samen met Paolo Beltramini. In September 2013 had hij concert samen met Michael Lowenstern in de Julliard School in New York.

Marco heeft masterclasses gehad van Luigi Picatto (1e klarinettist van het Theater Regio in Torino), Calogero Palermo, 1e klarinettist in het Orchestre National de France en ook een masterclass van de basklarinettist van het Teatro alla Scala in Milaan, Stefano Cardo.
Ook heeft hij een cursus gevolgd in Nederland bij Charles Niedich, waarbij hij ook een jaar als masterstudent heeft gestudeerd in New York aan de 'Manhattan School of Music'.

Voor het laatste jaar van zijn master studeert hij nu aan het Conservatorium van Amsterdam.

20150217 3Gidon Laport werd geboren op 23 Februari 1991 en begon met fagot spelen op 8 jarige leeftijd. Hij studeerde lange tijd aan de 'Muziekschool Twente' te Enschede bij Hannie Kruijt. Op zijn 9de was hij fagottist bij Symfonia Jong Twente, hier bleef hij spelen tot zijn 18de. Ook speelde hij twee jaar bij het TJSO.

Na zijn middelbare school heeft Gidon de Hotelschool gedaan in Almelo waar hij in 2010 afstudeerde, waarna hij besloot zijn passie na te jagen; muziek.

Na een jaar privéles bij Renee Knigge werd hij in 2012 aangenomen in de vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam bij Jos de Lange, fagottist bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest.
Gidon speelde bij talloze studentenorkesten zoals het USConcert in Utrecht en het VU orkest en het Sweelinck-orkest.

Gidon is sinds 2013 bachelor student aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jos de Lange en naast zijn hoofdvak fagot studeert hij contra-fagot als bijvak bij Simon van Holen, contrafagottist van het Koninklijk Concertgebouworkest.