Jørgensen & Vermeulen

3 februari 2015, 12:30-13:00 uur

Jørgensen & Vermeulen
Thorwald Jørgensen, theremin
Thijn Vermeulen, piano

S. Rachmanioff (1873-1943)

 

Vocalise, op 34 no 14

P.I. Tchaikovski (1840-1893)

 

Berceuse op. 72

H. Wienawski (1835-1880)

 

Romance

H. Villa Lobos (1887-1959)

 

Bachianas brasileiras no. 5

M. de Falla (1876-1946)

 

Pantomine

M. Ravel (1875-1937)

 

Habanera

G. Cassado (1897-1966)

 

Requiebros

Dit concert wordt mogelijk gemaakt door vrienden van Thomas Open

20150203 1

Thorwald Jørgensen is op dit moment een toonaangevende klassieke theremist.
Hij startte zijn muziek loopbaan met percussion bij Peter Elbertse.
Na zijn voortgezet onderwijs studeerde hij percussion aan de conservatoria in Utrecht en Tlberg. De theremin was een logische voortzetting. Dit instrument vraagt net zoals percussion een goede coordinatie van de linker en rechter hand. Het instrument wordt bespeeld als een snaar instrument. Vandaar de coaching door cellist Saskia Boom van het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Thorwald speelt met kamer musikanten, als solist en in orkesten als theremist in Europa, Noord en Zuid Amerika, Canada en Rusland.
Een hoogtepunt was de Nederlandse premiere van het theremin concertino van componist Anis Fuleihan.
Naast concerten treedt Thorwald op voor radio en televisie en festifals in Nederland, Duitsland, Engeland, Zwitserland, Canada en Rusland.
Als kamermusikant vormt hij een duo met Thijn Vermeulen en harpiste Renske de Leeuw.
Hij beheert een bibliotheek van originele muziek voor de theremin en er zijn een aantal voor hem gecomponeerde nieuwe werken.

20150203 2Thijn Vermeulen is een veel gevraagd pianist van zangers, instrumentalisten en ensembles. Daarnaast geniet hij van het optreden als solo pianist. Hij heeft gestudeerd aan het Conservatorium van Utrecht, waar hij in 2010, met Katia Veekmans als docente, met succes zijn Bachelor diploma behaalde. In 2013 is Thijn, eveneens in Utrecht, afgestudeerd aan de Master of Music. In deze Master van, bij uitzondering, drie jaar heeft hij gestudeerd bij Henry Kelder. Hij heeft de normale master van twee jaar gevolgd met specialisatie kamermuziek, en in een speciaal verleend extra jaar heeft hij zich verder gespecialiseerd in het begeleider - en correpetitorschap. Hierdoor heeft Thijn twee Master eindexamens gedaan, die hij beide met veel succes heeft gehaald.

Samen met alt Nicky Bouwers vormt Thijn het duo Bouwers Vermeulen, met wie hij de cd "To Live, To Love" heeft uitgebracht met liederrepertoire van Brahms, Fauré, Glinka en Elgar. Thijn vormt ook een duo met Thereminist Thorwald Jørgensen. Zij speelden onder meer op het Festival Classique op de Hofvijver in Den Haag, in de Hermitage en op het NODE Festival in Lausanne.
Met sopraan Nicky de Bie en mezzo-sopraan Jony Overdijk is Thijn het trio Bella Trovata.
Hiernaast speelt Thijn in het Rusne-Thijn duo met saxofoniste Rusne Mikiskaité. Zij gaven onder andere concerten in de hoofdstad van Litouwen, Vilnius, en recent zijn zij terug gegaan voor een ander festival buiten de hoofdstad. Het repertoire van het duo is muzikaal uitdagend en bestaat uit hedendaagse werken, grote saxofoonstukken, nieuw gecomponeerd werk en gearrangeerde muziek van onder meer Astor Piazolla.
Thijn heeft hiernaast masterclasses en lessen gevolgd van onder andere, Rudolf Jansen, Martyn van der Hoek, David Bollen, Paolo Giacometti, Charlotte Margiono, Klara Würtz en Mila Baslawskaja.

www.thijnvermeulen.com