Keuris Quartet

22 september 2015, 12:30-13:00 uur

Keuris Saxophone Kwartet
Evgeny Novikov, sopraan sax
Stefen de Wijs, alt sax
Michal Grycko, tenor sax
Juan Manuel Dominguez, bariton sax

Programma: Oorlog en Vrede

Het is de grootst mogelijke tegenstelling, en tegelijkertijd een ongrijpbare balans. Een balans die ieder moment kan doorslaan. Een recent voorbeeld van het broze evenwicht tussen oorlog en vrede is het conflict in Oost-Oekraïne. Dit conflict heeft het Keuris Quartet, bestaande uit de Russische Evgeny Novikov, de Nederlandse Stefan de Wijs, de Oekraïens-Poolse Michal Grycko en de Argentijnse Juan Manuel Dominguez erg aangegrepen. Daarom besloten zij een programma te maken over dit verschrikkelijke conflict.

Het Keuris Quartet werd bij het samenstellen van dit programma geïnspireerd door het wereldberoemde boek Oorlog en Vrede van de schrijver Lev Tolstoj. Tolstoj beschreef in dit meesterwerk niet alleen de inval van Napoleon in Rusland en de gevolgen voor de tsaristische samenleving, maar zocht ook naar verklaringen waarom bepaalde gebeurtenissen plaatsvonden en of deze onomkeerbaar waren of niet. Het Keuris Quartet zoekt ook naar dergelijke verklaringen en volgens hen is het huidige sentiment tussen hun naties te verbeteren. Dat dragen ze uit door gezamenlijk, ondanks hun verschillende achtergronden, in vriendschap muziek te maken.
Muziek van componisten die onder oorlog geleden hebben of die zich door oorlog hebben laten inspireren:

Ralph Vaughan-Williams (1872-1958)

 

Strijkkwartet no. 2, deel 1 Prelude

Igor Iofe (1980 - )

 

In the air*

Sergei Prokofiev
(1891-1953)

 

Strijkkwartet no. 1, deel 3 Andante

Thierry Tidrow (1986 - )

 

So be it

In The Air is geschreven door Igor Ofe als een reactie op het drama van 17 juli 2014 bij Hrabove, Donetsk Oblast, Oekraïne. Deze ramp heeft een spanning in Europa gecreëerd die nog steeds te voelen is in de lucht. De nevenschikking van het snelle en agressieve deel met het koraal (de opgerekte ‘claxon geluiden’ en hemelse intervallen), zorgt voor een intense spanning binnen de toon C die een belangrijke plek inneemt in het hele stuk.

 

De leden van het Keuris Quartet zijn allen (oud-)studenten van saxofonist Arno Bornkamp. Ondanks dat zij uit verschillende delen van de wereld afkomstig zijn, worden zij in het kwartet verenigd door hun liefde voor hedendaagse muziek. Het Keuris Quartet is vernoemd naar de Nederlandse componist Tristan Keuris die verantwoordelijk is voor twee hoogtepunten in het hedendaagse saxofoonkwartetrepertoire. Het repertoire van het kwartet bestaat uit composities van o.a. Tristan Keuris, Thierry Escaich en Iannis Xenakis.

Evgeni Novikov werd geboren in Novosibirsk, Rusland. Hij nam zijn eerste saxofoonlessen aan de Novosibirsk Special Music School met Andrey Turygin. Hij studeerde verder in Parijs en Amsterdam. Evgeni heeft uitgevoerd op muziekfestivals in Rusland, Frankrijk, Canada, Nederland, Duitsland, België, Litouwen en Zuid-Korea. Hij geeft regelmatig masterclasses in Rusland, Slovenië, Bosnië en Herzegovina, Armenië en Georgië. Hij heeft prijzen gewonnen op twee grote internationale wedstrijden: de 5 e Adolphe Sax Internationale concurrentie in Dinant (België) en het Concours International de saxofoon in Dreux (Frankrijk).
Naast het Keuris Quartet werkt Evgeni Novikov ook samen met het Insomnio Ensemble (Utrecht), het Radio Philharmonisch Orkest en het Nederlands Saxofoonoctet.

Stefan de Wijs volgde de voor- en hoofdopleiding van het Fontys Conservatorium in Tilburg. Hier behaalde hij zijn Bachelor of Music diploma in 2010 met de minors Onderwijskunde en Directie. Daarna studeerde hij een jaar aan het Conservatoire de Lyon bij Jean-Denis Michat. In 2013 behaalde hij zijn Master of Music diploma aan het Conservatorium van Amsterdam bij Arno Bornkamp.
In 2007 won hij de 1e prijs bij het Prinses Christina Concours in ’s Hertogenbosch en een eervolle vermelding op de Dag van de Genomineerden in Den Haag. In 2012 won hij de Linkprijs, een prijs voor vertolkers van hedendaagse muziek, in Tilburg. In juli 2012 won hij de 1e prijs tijdens de 10th International Music Competition Premio Citta’ di Padova in Padua, Italië.
Stefan treedt regelmatig op in diverse kamermuziekformaties. Hij is lid van het Keuris Quartet, het Ensemble 528Hz, het Nederlands Saxofoonoctet en met pianist Daan Boertien vormt hij het Duo Boertien & De Wijs. Sinds 2011 geven zij optredens in het binnen- en buitenland, waaronder in Tunesië en Italië.
Naast uitvoerend musicus is Stefan ook saxofoondocent. Momenteel geeft hij les aan de opleiding van Harmonie Amicitia in Landsmeer en is hij saxofoondocent van Muziekcentrum Aslan in Amsterdam.

Michal Grycko is een Poolse saxofonist, die is afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij studeerde bij Arno Bornkamp. Tijdens zijn opleiding in Polen, was Michal laureaat van verschillende nationale muziekwedstrijden en nam deel aan een groot aantal internationale festivals. In 2006 trad hij op de 14e World Saxophone Congress in Slovenië, waar hij zijn toekomstige leraar Arno Bornkamp ontmoette.
Hij nam ook deel aan vele cursussen en masterclasses bij gerenommeerde docenten zoals Jean-Marie Londeix, Claude Delangle, Christian Wirth, Christian Lauba, Walter van Hauwe, Otis Murphy.
Michal is op verbonden aan de volgende ensembles: Keuris Quartet, The Lyrique Trio (viool, saxofoon, piano), Duo Grycko & Francuz (saxofoon en piano), Amsterdam Saxophone Orchestra. Hij werkt ook aan zijn nieuwe solo-project waarbij hij gebruik maakt van live electronics om zijn eigen muziek te maken.

Juan Manuel Dominguez is een Argentijnse saxofonist. Hij behaalde in 2007 zijn Bachelor of Music aan het National Music Conservatory of Buenos Aires “Carlos Lopez Buchardo”. In 2008 vestigde hij zich in Nederland om bij Arno Bornkamp te studeren. In 2011 behaalde hij aan het Conservatorium van Amsterdam opnieuw een Bachelor of Music diploma en in 2013 behaalde hij zijn Master of Music diploma.
In 2007 won hij met het saxofoonkwartet 4Mil een 1e prijs op de “Bienal Juvenil” Competitie in Buenos Aires en ook een 1e prijs op de “Musica en Plural” Competitie in Buenos Aires.
In 2012 won hij met het “Pannonica Quartet” de 1e prijs in de Tango competitie “Concurso del Ocho” in Nijmegen.
Juan treedt veel op in verschillende kamermuziekformaties. Hij is een vast lid van het Keuris Quartet, Aurelia Saxofoonkwartet, Pannonica Quartet en het Duo Ormaza.

20150922