Maneon Trio

12 mei 2015, 12:30-13:00 uur

Maneon Trio
Céleste Zewald, klarinet
Örs KĹ‘szeghy, violoncello
Daniël Kramer, piano

 

Johannes Brahms (1833 - 1897)

 

Trio voor klarinet, violoncello en piano, Op.114 (1891)
I. Allegro
II. Adagio
III. Andante grazioso
IV. Allegro

Dit concert werd mogelijk gemaakt door stadsdeel zuid

20150512

Céleste is een veelzijdig geörienteerd klarinettiste. Afgestudeerd aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium bij de docenten Herman Braune (DM – tegenwoordig 'bachelor') en George Pieterson (UM – tegenwoordig 'master'), beide keren 'met onderscheiding', is zij op vele vlakken in de muziekwereld actief.

Céleste werkt sinds 2002 als klarinettiste in Het Brabants Orkest, sinds seizoen 2013-2014 Philharmonie Zuidnederland geheten. Daarnaast heeft Kamermuziek haar bijzondere interesse.

Zij is lid van diverse professionele kamermuziekensembles, waarmee zij in binnen- en buitenland veelvuldig optreedt. Zo is zij regelmatig te beluisteren met haar vaste ensembles: Ensemble Cordaria, een flexibele combinatie van blazers en strijkers, Maneon Trio (klarinet, cello en piano), het Trio Amare (sopraan, klarinet en piano), Trio Bidace ((alt)viool, klarinet, piano) en in recitals met pianist Jaap Kooi.

Haar doorbraak in de kamermuziek werd definitief in 2001, toen haar tijdens het jaarlijkse concours om 'de Vriendenkrans' van Het Concertgebouw- en Concertgebouw Orkest de eerste prijs werd toegekend, alsmede een groot aantal andere prijzen, zoals de Persprijs, de Publieksprijs en de Eduard van Beinum-prijs. In 2002 won zij de 'Philip Morris Kunstprijs 2002' en voor het seizoen 2003-2004 werd zij verkozen voor deelname aan de internationale serie 'Rising Stars'. Ten behoeve van deze serie recitals – die haar in alle grote concertzalen in Europa bracht en ook haar debuut in Carnegie Hall (NY) betekende - werd voor haar ook een compositieopdracht verstrekt aan componist Robin de Raaff ('Chalumeau'). In juli 2005 speelde zij dit werk nogmaals, op uitnodiging in Tokio (Japan), tijdens een groot internationaal klarinetfestival. Diverse andere componisten schreven inmiddels werken voor haar, zowel als soliste als in kamermuziekverband. Ook werkte zij samen met een aantal bekende componisten, onder wie - naast Robin de Raaff - Karlheinz Stockhausen, Otto Ketting, Theo Loevendie, Willem Wander van Nieuwkerk, Theo Verbey en Sofia Gubaidulina.

Behalve met de vaste ensembles, waarmee zij ook verschillende cd's opnam, werkt zij vaak samen met het Van Dingstee Kwartet (in oktober 2006 verscheen een cd met daarop Mozart's Klarinetkwintet en diens Kegelstatt-trio), en geeft zij concerten met o.a. pianotrio (Messiaen gedenkjaar 2008, met een 8-tal concerten met 'Quatuor pour la Fin du Temps', hervat in najaar 2010 en november 2011), speelt zij regelmatig met het Matangi Kwartet, is zij meerdere malen per jaar te gast als soliste bij verschillende orkesten en organiseert zij kamermuziekprojecten in minder gangbare bezettingen. Zo trad zij bijvoorbeeld ondermeer op met harpiste Lavinia Meijer. Sinds de zomer van 2006 is zij jaarlijks te horen op het Peter de Grote Festival, met meerdere concerten in de provincies Drente en Groningen.

Sinds maart 2008 is zij artistiek leider van het tweejaarlijks Bossche kamermuziekfestival 'Kamerklanken'. De meest recente editie van dit festival was in september 2014.

Naast het zelf spelen, is Céleste zeer enthousiast en actief in het opleiden van klarinettisten. Als hoofdvakdocente klarinet aan het Utrechts Conservatorium en het Prins Claus Conservatorium te Groningen en de Academie voor Muzikaal Talent (een Jong Talent Opleiding nauw verbonden met het Utrechts Conservatorium), geeft zij regelmatig workshops en masterclasses in binnen- en buitenland en heeft zij zitting in jury's van diverse (inter)nationale concoursen.

Céleste Zewald is tevens lid van de Raad van Advies van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

www.celestezewald.nl

De Hongaarse cellist Örs Köszeghy was winnaar van de tweede prijs van de zevende Hongaarse Nationale János Starker competitie en ook finalist van de Internationale David Popper Cello competitie in 2001. Hij heeft opnames gemaakt voor verschillende labels en nam deel aan de documentaire "Het geheim van Boccherini" met cellist Anner Bijlsma, met wie hij intens samen heeft gewerkt.

Kamermuziek en solo optredens hebben hem o.a. naar het Concertgebouw van Amsterdam, Muziekgebouw aan't IJ, het Bartók Memorial Huis Budapest, Munstersommer Freiburg, Huddersfield Contemporary Music Festival and de Opéra de Lyon gebracht. Hij heeft een passie voor kamermuziek: naast zijn clarinet trio met Céleste Zewald en Daniel Kramer speelt hij ook als cellist van Trio Dumas, en treed hij ook op met top musici zoals Rick Stotijn, Candida Thompson en Liza Ferschtman.

Örs speelt graag muziek van de 20ste eeuw, en speelde regelmatig in het Asko|Schönberg Ensemble. In 2007 was hij eerste cellist in het Luzern Festival Academy Orchestra, waar hij onder leiding van Pierre Boulez en Peter Eötvös werkte. Sinds 2009 is hij een vast lid van het Amsterdam Sinfonietta.

Hij is geboren in 1980 in Budapest. Hij heeft zijn eerste diploma behaald aan de Franz Liszt Academie als een student van Csaba Onczay. Hij vervolgde zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Dmitri Ferschtman waar hij zijn masters behaalde in 2006.

Örs speelt op een cello gebouwd door Daniël Royé uit 2001.

www.orskoszeghy.com

Daniël Kramer geniet bekendheid als een veelzijdig en bevlogen pianist en is veelvuldig te horen op binnen- en buitenlandse podia.

Van grote invloed zijn de lessen bij Ton Hartsuiker geweest, die hij op jonge leeftijd mocht ontvangen. Zijn masterstudie aan het conservatorium van Amsterdam rondde hij af met onderscheiding bij docent Håkon AustbØ, die hem inwijdde in de geheimen van de pianistische verfijning.
Verder hebben ontmoetingen met bv. Rudolf Jansen, Willem Brons, Murray Perahia en Claude Helffer hem gevormd.

Als kamermusicus heeft hij het voorrecht samen te werken met inspirerende collega's van naam, zoals Nobuko Imai, Liza Ferschtman en Charles Neidich. Ook mocht hij soleren met o.a. Het Residentie orkest, de Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Peter Eötvös, het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Werner Herbers en het njo o.l.v. Reinbert de Leeuw.

Daniel is ook werkzaam als repetitor. In die hoedanigheid werkte hij o.a. met Nikolaus Harnoncourt, Anne Sofie von Otter, Joseph Calleja, Antonio Pappano en Nicolai Znaider.

Zijn kwaliteiten bleven ook tijdens wedstrijden niet onopgemerkt. Zo viel hij in de prijzen op het Prinses Christina Concours '94 (nationale 1e prijs), het concorso Seghizzi '08 (eerste prijs als duo met sopraan Sabine Wüthrich) en het concours Olivier Messiaen in Parijs '07.

www.danielkramer.nl