Duo Edelen

4 maart

Duo Edelen
Fred Edelen, barokcello
Christina Scott Edelen, klavecimbel

Felix Mendelssohn (1809-1847)

 

Song without Words, op 109

Franz Schubert (1797-1828)

 

Sonatina, op 137, no.1
Allegro molto
Andante
Allegro Vivace

Johann Nepomuk Hummel (1778-1837)

 

Romanze for cello and piano

Robert Schumann (1810-1856)

 

"Mit humor"(no1)
van 5 Stücke im Volkston, op. 102

Dit concert werd mogelijk gemaakt door het stadsdeel zuid

20140304 2Fred Edelen, geboren in Bloomington (VS) speelt zowel de moderne als de barokcello.
Hij was drie jaar solocellist bij het San Antonio Symfonieorkest en tot 2003 lid van het Houston Symfonieorkest. Vervolgens werd hij cellist van het Koninklijk Concertgebouworkest, sinds 2007 als plaatsvervangend solocellist. Hij heeft als solist opgetreden met de symfonieorkesten van Houston, Phoenix en San Antonio. Hij was ook prijswinnaar bij de Nationale Society of Arts Letters Cello Competition. Fred was leerling van Janos Starker en Gary Hoffman en studeerde barokcello aan het Insituut Oude Muziek van de Indiana University. Daarna volgde hij als Fulbright Scholar een opleiding aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In de zomermaanden speelt hij bij het Cactus Pear Music Festival in San Antonio in de VS.

20140304 1Christina Scott Edelen is bekend als een veelzijdige claveciniste, fortepianiste, en organiste. In de Verenigde Staten en Europa heeft Christina Edelen opgetreden als solist en in tal van ensembles en festivals, waaronder Opera Atelier, Santa Fe Chamber Music Festival, en de Berkeley, San Antonio, en Bloomington Oude Muziek Festivals. Ze studeerde aan de Indiana University Early Music Institute en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en was finalist op het Bodky International Competition. Christina Edelen is een veelgevraagd lerares en docent, en is aan de faculteiten van de Baylor Universiteit en de Universiteit van Houston verbonden. Ze is gepromoveerd in de 17e eeuwse Engelse Filosofie, en heeft artikelen gepubliceerd in de VS en Zweden. Christina Edelen is orgelspeelster en koordirigente in de Anglicaanse Kerk in Den Haag. Haar discographie telt o.a. Boismoitier Sonates voor Fluit met Colin St. Martin en een sammlung van Engelse Barok orgelconcerti.

Duo Edelen heeft sinds 1983 samengespeeld in talloze concerten in de VS en Europa. Recente optredens zijn o.a. in het Edinburgh University Museum of Musical Instruments en bij het Houston Fine Arts Museum. Als artistieke leiders van Early Music Southwest treden ze regelmatig op in het Zuidwesten van Amerika. In 2011 presenteren ze hun eerste Barok kinderconcert bij het Rienzi Collection te Houston. Ze zijn regelmatig te horen op Nederlandse podia.