Couleur Pure

3 december 2013 - 12:30-13:00 uur

Raquel Martorell Dorta, traverso
Alexandra Nepomnyashcharya, klavecimbel

 

Johann Gottfried Müthel (1728-1788)

 

Sonata in D Majeur

Johann Sebastiaan Bach (1685-1750)

 

Klavecimbel solo
Toccata in E Mineur, BWV 914

Johann Sebastiaan Bach (1685-1750)

 

Sonata in Es Majeur, BWV 1031

 

Dit concert werd mogelijk gemaakt door Vrienden van Thomas Open

Couleur Pure is voortgekomen uit de wens van Alexandra Nepomnyashchaya en Raquel Martorell Dorta om muziek te brengen met een originele klank en geest, door gebruik te maken van de zuiverheid die authentieke instrumenten bieden. Het resultaat is een rijk palet aan uiteenlopende kleuren, samengebracht door twee musici die uit even zo verschillende uithoeken van Europa komen. Het ensemble ontstond binnen de muren van het Conservatorium van Amsterdam in 2010. Sindsdien heeft Couleur Pure gespeeld voor grote namen van de authentieke uitvoeringspraktijk, en tegenwoordig treedt het ook op met Classicistisch repertoire.

Raquel Martorell Dorta (Santa Cruz de Tenerife, 1985) begon haar fluitstudie op achtjarige leeftijd in Tenerife, waar zij in 2007 Cum Laude afstudeerde. Zij soleerde op het Festival van Jong Canarisch Talent, en ze nam gedurende zeven jaar deel aan de academie van het Tenerife Symfonie Orkest.

In 2008 startte zij de master fluit in Parijs bij Philippe Lesgourges en Vicens Prats, en de master piccolo bij Pierre Dumail. Als soliste speelde zij met het L'Orchestre Allegro en met het Saint Maur des Fossés Orchestre d'Harmonie. In 2010 won zij de tweede prijs met specialisatie piccolo op de Young Flutist International Competition in Parijs.

Vanaf 2010 begon Raquel zich te verdiepen in het bespelen van de traverso. Ze volgde lessen bij Marten Root aan het Conservatorium van Amsterdam, en deed met zowel traverso als moderne fluit orkestervaring op bij de Nederlandse Bach Vereniging, het Nederlandse Blazers Ensemble, das Bell'Arte Frankfurt RheinMain Orchester, het NJO Orkest van de 19e eeuw. Vanaf januari 2014 zal zij beginnen aan de academie van The Orchestra of the Age of Enlightenment in Londen.

Alexandra Nepomnyashchaya (Moskou, 1986) begon toen ze vier jaar oud was haar studie aan de Gnessin Special Music School in Moskou met L. Grigoryeva, I. Alterman (piano) en O. Martynova (clavecimbel). In 2004 vervolgde Alexandra haar studie aan het Nationaal Tchaikovsky Conservatorium in Moskou, waar ze clavecimbel en fortepiano studeerde bij O. Martynova en orgel bij A. Shmitov.

Alexandra heeft gestudeerd Masters Degree aan het Conservatorium van Amsterdam bij Menno van Delft en Richard Egarr (2010-2013) en nu studeert Alexandra een Postgraduate in München met Christine Schornsheim.

In februari 2010 won Alexandra de eerste prijs op het Volkonsky Internationaal Clavecimbelconcours in Moskou. Ze is eveneens prijswinnaar van de Österreichische Barock Akademie (2005, eerste prijs), het Clavecimbelconcours in Sint-Petersburg (2007, eerste prijs), het Moskou Orgelconcours (2007, derde prijs) het "A Tre" kamermuziekconcours in Trossingen (2009, derde prijs). Op de Prague Spring International Music Competition van mei 2012 won Alexandra de eerste prijs, de prijs voor de beste uitvoering van het verplichte werk, en een speciale prijs van de Martinu-stichting.
Alexandra heeft geconcerteerd als solist en kamermusicus in Rusland, Amsterdam, Frankrijk, Italië en Hong Kong.

 

20131203 3